Vandaar de vraag die onmiddellijk rees op de redactie: van welke producten moet het vinkje sneuvelen als gevolg van dit besluit van de EU?

Het perbericht meldt:

Brussel, 2 februari 2012 - Producenten mogen een fles cola niet aanprijzen met de tekst `nu twintig procent minder suiker dan voorheen´. Tot tevredenheid van GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is het voorstel om deze misleidende gezondheidsclaims toe te staan door het Europees Parlement naar de prullenbak verwezen.

Eickhout: "Een zak chips met ´nu nog minder vet´ klinkt gezond, maar zegt uiteindelijk niks over de hoeveelheid vet die erin zit. Er is niks mis met cola of een zak chips, maar zeg gewoon wat erin zit, zodat je in de supermarkt makkelijk kunt bepalen welke zak chips jij het liefste eet, om wat voor reden dan ook."

Het EU-voorstel gaat over de gezondheidsclaim 'bevat nu minder dan zoveel procent energie, vet, verzadigd vet, zout of suikers, dan een eerdere versie van het product´. Dit zou toegestaan worden bij een vermindering van tenminste vijftien procent. Voedselproducenten kunnen zo de indruk wekken dat een relatief ongezond product toch best gezond is.

Nu is de gezondheidsclaim ´zoveel procent minder´ alleen toegestaan in vergelijking met andere merken. Door een vergelijking met een eerdere versie van een product te maken wordt de keuze in de supermarkt alleen maar verwarrender.


Wij stellen alvast voor: Vrumona's Vitaminwater. Bronwater, maar dan met suiker. Het kreeg een vinkje omdat het onder de frisdranken is ingediend en dan minder suiker bevat. Als water bevat het echter meer suiker, terwijl het net doet of limonade in de vorm van water wel gezond is en de hele dag door gedronken zou moeten worden.
Dit artikel afdrukken