image

Nederlanders eten weinig orgaanvlees. Verse lever is al bijna niet meer te vinden in supermarkten. Hart en nieren helemaal niet. Zwezerik ook niet. Dat vind je alleen in restaurants. Fransen eten het allemaal en kunnen er gewoon in de supermarkt voor terecht. Zelfs voor hersenen. Van jonge dieren, lam en kalf.

Bij mijn beste weten, zijn Vlamingen wat terughoudender dan Walen, maar eten ze organen als de Fransen. Misschien vergis ik me. Laat maar horen.

Lams- en kalfshersenen zijn echt aan te bevelen. Een heel verfijnde smaak. Een lekker mondgevoel. Uitstekend in combinatie met mineralige witte wijnen.
Het moet ook nog eens heel gezond zijn, want zo'n 8% van onze hersenen bestaat uit omega-3 vetzuren. Het zal bij dieren niet veel anders zijn. Sterker nog, de dieren die voor bijv. hun Campina-melk extra bijgevoed worden met omega-3 rijk voer moeten helemaal een gezonde bovenkamer hebben. We zijn toch niet gek, dat gooien we toch niet allemaal zomaar weg?

Daarom onder de foto een doorklik naar een Frans recept, met hip schuim uit de moderne keuken en al. Gezien de sinaasappel en worteljes in het recept zou ik daar een Zuid-Franse Rolle bij drinken. Of zijn Italiaanse evenknie, een Vermentino.

Een paar vragen:
- waar blijven de hersenen van de dieren die in Nederland en België worden geslacht?
- eten Vlaamse foodloggers hersenen en waar kopen ze die?
- hoe zit het met de Nederlandse?
Dit artikel afdrukken