Sinds 2 weken is het garnalenseizoen begonnen. Langs de kusten van Zeeland tot Denemarken hebben de beestjes zich goed vermaakt deze zomer. Doordat het water vol eten zit en de natuurlijke vijand, de wijting, naar kouder water is vertrokken, zijn de garnalen groter en talrijker dan ooit. Was er de afgelopen 2 jaar sprake van te weinig garnalen, nu is er een overschot.

"De schepen vangen wel vier keer zo veel als normaal", klaagt Mathijs van der Ploeg, voorzitter van de Garnalenvissersbond en directeur van garnalenafslag Zoutkamp. Bij zo'n grote aanvoer zijn de verwerkende bedrijven al gauw verzadigd en dalen de prijzen tot onder de kostprijs.

De 450 garnalenvissers zouden eigenlijk hun schepen de halve week aan de kade moeten laten liggen om zo geen overschot aan te voeren. Maar de vissers mogen niet gezamenlijk afspreken om minder te vissen, vanwege het verbod op kartelafspraken.

Bij een te grote aanvoer worden de garnalen doorgedraaid en belanden ze in het veevoer. Een bizarre situatie, want enkele maanden geleden waren Hollandse garnalen nog onbetaalbaar, wel €8 tot €10 per ons gepeld in de winkel.
Knack - Warmere temperaturen bedreigen Europese volksgezondheid
Reageer
  • Deel
Druk af