0
Fotocredits: 'Bemanning OD3 ', Evert Jan Daniƫls, Nederlands Visbureau

FlashGedoogbeschikking garnalenvissers ‘gaat nat’

Tachtig tot negentig procent van de garnalen die in de Waddenzee gevangen worden, komt uit Natura 2000-gebieden. En dat is een probleem.

Op 1 januari jl. liep de Wnb-vergunning om daar te mogen vissen af. Zonder natuurwetvergunning valt er niet te vissen. Vanwege het stikstofbeleid moeten garnalenkotters een individuele stikstofberekening maken. Omdat het niet lukte die berekeningen op tijd af te krijgen, verstrekte stikstofminister Christianne van der Wal 'gedoogvergunningen'. Tot 1 oktober mogen de garnalenvissers vissen, ook in de Natura 2000-gebieden, en aanpassingen doen aan hun schepen om stikstofneutraal te worden. Dat betekent een nieuwe motor, of katalysator, en hoe dan ook forse investeringen.

Als klap op de vuurpijl blijken nu ook nog eens 15 milieu- en natuurclubs de gedoogbeschikking voor de rechter aan te vechten. De kotters moeten helemaal van het Wad verdwijnen, vinden ze, en de overheid moet gewoon gaan handhaven.

Terecht, volgens D66-Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot. De gedoogvergunningen blijven volgens hem niet overeind bij de rechter. Valse hoop, noemt hij de constructie. Er is nu al geen stikstofruimte meer dus de minister zal "nat gaan bij de rechter met gedoogconstructies."

De Telegraaf - Just a moment..., 20 jan 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.