17
Fotocredits: 'Garnaalkroketten', VisitFlanders

Flash VoedselketenNoordzeegarnaal is onbetaalbaar geworden

“Het kaviaar van de Noordzee”, zo noemt Frank Decuyper van de krokettenmaker Bubba de Noordzeegarnaal op HLN. De grote schaarste aan Noordzeegarnalen heeft de prijs enorm opgedreven. Voor een kilo gepelde garnalen betaal je nu €80 en meer.

In 2023 was er weinig garnalenvangst en dat leidt nu tot tekorten. De magere oogst heeft verschillende oorzaken. Dit jaar zwommen er minder garnalen in de zee, omdat er te weinig voeding in het opgewarmde water zit. Dat heeft tot gevolg dat garnalenvissers van MSC minder mogen vissen. De vis beschermende organisatie wil zo overbevissing tegengaan. Daarnaast zit er veel wijting in de zee. Die vis houdt, net als mensen, van een lekker garnaaltje. Ook zijn de lonen van de garnalenpellers in Marokko gestegen. Dit alles drijft de prijs op.

Vanwege het tekort dreigen lege schappen in de supermarkt. De Belgische supermarkt Delhaize verkoopt inmiddels geen verpakkingen meer van 200 gram, alleen nog maar van 100 gram.

Ook producenten van de garnalenkroket, hebben het zwaar. De Belgische delicatesse zal daarom voorlopig niet op de kaart van restaurants verschijnen. Gerechten die de kok ermee maakt, zijn te duur. De Vlaming zal daarom zijn geliefde garnalenkroket als entrée moeten missen.

De oplossing? Overstappen op wijting. Daar is in ieder geval genoeg van.

HLN - Supermarkten waarschuwen voor tekort aan noordzeegarnalen, 3 mrt 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Buurman
  • #17
  • 25 mrt '24
  • 17:24

Kibbeling van wijting (Fish and Chips) en mayo met smaakvol wier (als Nori) en mierikswortel/ dragon/dille.... gebakken in reuzel of ossenwit.... beslag met bier... Hemel op aarde

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #16
  • 24 mrt '24
  • 22:35

#14 Maar liefst 3 weken voor je daar achterkwam? Garnalen hebben de kleinste herseninhoud maar zelfs die werken sneller.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #15
  • 24 mrt '24
  • 19:52

Ah, ik snap het: je bedoelde #4 (van Theo) maar schreef #5 (van Mark).

Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
  • #14
  • 24 mrt '24
  • 17:29

#7 Dick, ik citeerde de wijsheden uit #4 Ik heb geen enkele reden om aan Mark's deskundigheid te twijfelen.

Frank Buurman
  • #13
  • 13 mrt '24
  • 16:36

@11 Wijting een favo van me.... maar weinig beschikbaar :(
De enig echte kibbeling!

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.