Horti Fair neemt Fresh Rotterdam over en ontwikkelt een nieuw beursconcept. De organisatie heeft foodlog.nl gevraagd om een spraakmakende debatreeks te organiseren.

Horti Fair, de internationale vaktechnische beurs die teelttechniek, genetica en kastechnologie als belangrijkste pijlers heeft, zet een nieuwe koers uit. Het bestuur is akkoord gegaan met de overname van Fresh Rotterdam. Van 1 tot en met 4 november 2011 vindt daarom een evenement plaats waar niet alleen de allernieuwste snufjes op gebied van productie te zien zijn, maar ook de ontwikkeling van versproducten en de techniek daarachter.

Onderbelichte thema’s
De tijd is voorbij dat producenten van groenten en fruit zich alleen concentreerden op de techniek die het mogelijk maakt om die producten zo goed en gezond mogelijk te laten groeien. Innovatie op het gebied van die producten zelf en de marketing en afzet zijn minstens zo belangrijk geworden. Dat zijn deelgebieden die nog erg onderbelicht zijn en waar ondernemers meer over willen weten. Het is dus geen toeval dat op de vorige Horti Fair al werd geopperd dat Horti Fair en Fresh Rotterdam –nu nog een tweejaarlijkse beurs- beter tegelijktijdig en onder één dak zouden kunnen plaatsvinden. De beursorganisatie heeft die signalen opgevangen er is ermee aan de slag gegaan. Daar rolt nu een overname uit.

Gelijktijdig met de Horti Fair vindt komend jaar ook de tweejarige beurs Aquatec plaats in het RAI-complex. Dit is een internationale beurs die volledig in het teken staat van drink- en afvalwater.Herpositioneren
De koersverandering is geen toeval. De laatste twee jaar is de Horti Fair geplaagd door de wereldwijde crisis en de opkomst van andere, meer nationaal gerichte vakbeurzen. Het is dus hard nodig om de Horti Fair te herpositioneren. Vooral het uitbouwen van de internationale activiteiten is belangrijk voor de Nederlandse tuinbouw. Beursdirecteur Frans Peter Dechering legt vooral de nadruk op de rol die Nederland als innovator kan vervullen in oplossingen bedenken voor de mondiale voedselproblematiek, ontwikkeling van schone energie en beschikbaarheid van schoon water. Zijn troef is vooral de wetenschappelijke kennis die de Nederlandse land- en tuinbouw decennia lang heeft opgebouwd.

Foodlogdebatten
Binnen het nieuwe beursconcept is een belangrijke rol weggelegd voor Foodlog. De organisatie heeft gevraagd of Foodlog een bijdrage wil leveren aan de nieuwe Horti Fair, met name in het leggen van verbindingen tussen teelt en afzet en bespreekbaar maken van dilemma’s. We gaan dus een debatreeks ontwikkelen op de beursdagen en in de aanloop onderwerpen bespreken op Foodlog. We zitten niet zonder ideeën, maar goeie suggesties en hartekreten zijn natuurlijk heel welkom.
Dit artikel afdrukken