In het Frans vind ik het altijd zo prachtig klinken. Direct-uit-de-koelkast-op-je-boterham-te-smeren boter. Maar wat is dat eigenlijk?

Waarom is 'echte' boter niet smeerbaar direct uit de koelkast en koelkastsmeerbare wel? Als je ze naast elkaar proeft, valt op dat de koelkastsmeerbare net een tikkie 'meliger' smaakt. Dat wordt vnl. bepaald door het mondgevoel. Kijk je naar de ingredienten van AH smeerbaar versus AH biologische 'echte' boter, dan zie je dat er in de koelkastsmeerbare net wat meer 'koolhydraten' zitten (drie maal zoveel: 0,6 in plaats van 0,2% per 100 gram). Je ziet ook dat er meer onverzadigd (14% minder, 29 gram in plaats van 33 gram) en minder verzadigd vet in zit (8% minder, 49 gram in plaats van 53). Hier vind je een plaatje van de ingrediëntendeclaraties.

Zijn die verhoudingsveranderingen genoeg om boter op koelkasttemperatuur al smeerbaar te krijgen of wordt er meer met de boter gedaan om die zover te krijgen? Indien ja, waarom mogen we dat van de verpakking niet weten ?

Echt, ik weet het niet. Dit is een experiment om tezien of we zulke vragen via deze community beantwoord kunnen krijgen.

O ja, culi's bewaren boter vaak buiten de koelkast. Daar gaat dit natuurlijk niet over, hoewel het punt heel relevant is. Waarom speel je in op het koelkastgedrag van mensen? Je kunt ook proberen het te veranderen. Zeker als je duurzamer wilt en mensen duidelijk kunt maken dat de helft van wat zij in de koelkast stoppen daar helemaal niet in hoeft en er eerder slechter dan beter van wordt. Dat punt bewaren we voor een andere keer.
Dit artikel afdrukken