Waarom is 'echte' boter niet smeerbaar direct uit de koelkast en koelkastsmeerbare wel? Als je ze naast elkaar proeft, valt op dat de koelkastsmeerbare net een tikkie 'meliger' smaakt. Dat wordt vnl. bepaald door het mondgevoel. Kijk je naar de ingredienten van AH smeerbaar versus AH biologische 'echte' boter, dan zie je dat er in de koelkastsmeerbare net wat meer 'koolhydraten' zitten (drie maal zoveel: 0,6 in plaats van 0,2% per 100 gram). Je ziet ook dat er meer onverzadigd (14% minder, 29 gram in plaats van 33 gram) en minder verzadigd vet in zit (8% minder, 49 gram in plaats van 53). Hier vind je een plaatje van de ingrediëntendeclaraties.
Zijn die verhoudingsveranderingen genoeg om boter op koelkasttemperatuur al smeerbaar te krijgen of wordt er meer met de boter gedaan om die zover te krijgen? Indien ja, waarom mogen we dat van de verpakking niet weten ?
Echt, ik weet het niet. Dit is een experiment om te
O ja, culi's bewaren boter vaak buiten de koelkast. Daar gaat dit natuurlijk niet over, hoewel het punt heel relevant is. Waarom speel je in op het koelkastgedrag van mensen? Je kunt ook proberen het te veranderen. Zeker als je duurzamer wilt en mensen duidelijk kunt maken dat de helft van wat zij in de koelkast stoppen daar helemaal niet in hoeft en er eerder slechter dan beter van wordt. Dat punt bewaren we voor een andere keer.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dit fractioneren van bestanddelen gebeurt ook met melk, zélfs met biologische melk. Melk komt niet meer van de koe, en zou eigenlijk 'zuiveldrank' moeten heten :-)
Barbara, dank! Eindelijk weten we wat er mee gebeurd is, ook al staat het niet op het etiket: de melkvetdelen zijn in porties verdeeld, behandeld en daarna weer in zulke portiedelen gemengd dat het geheel op een lage temperatuur smeerbaar blijft maar wel nog het smeltgevoel van boter in de mond geeft. Waarom mogen we dit van het etiket niet weten? Als consument kopen we iets waarvan we weten dat er iets mee gedaan moet zijn, maar niemand vertelt wat. Er moet een markt zijn voor smeerbare boter die claimt boteriger te zijn dan een andere. Zulke functionele informatie heeft dus ook commercieel zin.
Die geitenboter ga ik eens zoeken. Ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat die niet duurder is dan koelkastsmeerbare koeienboter terwijl de smaak meer karakter heeft (ik hou van geitenkaas en geitenmelk) en een 'boteriger' mondgevoel.
Voor de lezers hier die van lichte rode wijn houden: een stukje boter met licht gekoelde rode wijn is een genot! (juist door dat smeltende/verkoelende mondeffect dat optreedt door de verwarming van de boter in combinatie met de koele wijn)
@Ailko
volgens deze link http://www.fine-foods.nl/Default.aspx?tabid=237 bij de Dekamarkt
@Barbara, Dat is fraai. Maar waar vind ik geitenboter. Nog nooit gezien laat staan gegeten.
Interessant, ik wist al wel dat je boter kunt fractioneren maar vraag me af waar de botersmaak vandaan komt en in welke fractie ie terechtkomt... Kan me voorstellen dat vluchtiger smaakstoffen juist in de vloeibare fase komen.
Maar, wat ik er van begrijp is dat goede boter ook een zekere mate van fermentatie ondergaat.
Zijn boter smaakverschillen procesafhankelijk of speelt rijping ook een rol?
Zal wel een combinatie zijn...