Zuivelbedrijf FrieslandCampina werft deze zomer 100 extra melkveebedrijven voor de PlanetProof-melkstroom, schrijft Boerenbusiness. Dat is opvallend, want eerder dit jaar stootte FrieslandCampina juist nog tientallen contracten af.

"Dankzij een recente toenemende marktvraag kunnen we gaan starten met de productie van Campina-kwark onder het keurmerk en het assortiment On the way to PlanetProof-kaas uitbreiden", zegt Bas Roelofs, directeur FrieslandCampina Nederland, in een verklaring. Melkveehouders die voldoen aan de criteria van het On the way to PlanetProof-keurmerk krijgen een extra vergoeding van €0,02 per kilo bovenop de melkprijs. Ze moeten daarvoor extra inspanningen leveren op de gebieden dier, natuur en klimaat, op tenminste één van drie terreinen tot de top-20 van Nederland behoren én op de route van de melkophaling liggen.

Er is meer nieuws over PlanetProof. Het hele certificatieschema gaat op de schop, aldus Nieuwe Oogst. In de sectoren plantaardig, zuivel, eieren en bewerkte en verwerkte producten moeten voortaan alle ketenschakels gecertificeerd zijn volgens het (concept)certificatieschema 'On the way to PlanetProof Chain of Custody'. Verpakkingseisen, het verlagen van de CO2-footprint en het voorkomen van voedselverspilling maken voortaan ook deel uit van de certificering.

Stichting Milieukeur, bewaker van het keurmerk, organiseert op 15 juli aanstaande een openbare hoorzitting. Belanghebbenden kunnen daar input leveren vóórdat de Colleges van Deskundigen Dierlijk en Plantaardig deze criteria vaststellen. Uit de enquêtes en het webinar dat Foodlog in samenwerking met Boerenbusiness eerder dit jaar organiseerde, bleek dat de Nederlandse boeren sceptisch staan tegenover het keurmerk, omdat het bij consumenten weinig herkenning oproept. Ook experts bleken kritisch te zijn omdat industriestandaards een betere optie zijn dan een keurmerk om de Nederlandse zuivel te verduurzamen.
  • Deel
Druk af