Zes op de 10 Fransen zeggen biologisch vlees te hebben gegeten; 16% zegt het regelmatig te eten. Toch telt Frankrijk maar 255 slagerijen die alleen biologisch vlees verkopen, op de 20.000 slagerijen in totaal. Met elkaar verkopen die slagerijen 15% van de biovlees dat in Frankrijk verkocht wordt.

20 tot 50% duurder
De grootste drempel bij het kopen van biologisch vlees is de prijs. "Biologische veehouders hebben te maken met een hogere kostprijs, omdat ze aan strengere regels moeten voldoen. Ze moeten hun dieren ouder later worden en er meer ruimte voor beschikbaar hebben", zegt Franck Bardet van Biocoop in Le Figaro.
Van de jongeren eet 43% wel eens biovlees, terwijl 63% van de ouderen daar regelmatig voor kiest
Dat leidt er toe dat het vlees voor de consument 20 tot 50% duurder is dan gangbaar vlees.

Parijzenaars eten niet zo vaak biovlees
Niet alle Fransen kopen dus even gemakkelijk biovlees. Woonplaats, sociaal-economische status en leeftijd spelen allemaal een rol. Zo blijkt - tegen onze randstedelijke verwachting in - in Parijs minder biovlees gekocht te worden dan in de rest van Frankrijk. Van de Parijzenaars koopt 11% wel eens biologisch vlees, in de rest van het land ligt dat op 17%. Mensen met betere banen eten meer en vaker biologisch vlees dan arbeiders (13%). Van de jongeren eet 43% wel eens biovlees, terwijl 63% van de ouderen daar regelmatig voor kiest.

Fotocredits: 'Boucherie à Freiburg', grey.beard.44
Dit artikel afdrukken