"Beseffen de slachterijen wel wat er op het spel staat? Als de varkenshouders eenmaal verdwenen zijn, dan verdienen zij ook geen droog brood meer”, zegt François Valy, vice-voorzitter van de Fédération nationale porcine, de nationale bond van Franse varkensboeren. “Ik ben echt perplex over wat de redenen zijn waarom Culture Viande en ook de Fédération nationale de l’industrie et des commerces en gros des viandes (FNICGV) (de koepels van slachters, vleeshandel en -verwerkers, red.) weigeren de heffing door te voeren zodat we het crisisfonds kunnen voeden. De grote supermarkten zijn akkoord, dus dat kan het probleem niet zijn. Steeds meer varkensboeren moeten stoppen, in het huidige tempo moeten de vleesfabrieken zelf ook fabrieken gaan sluiten omdat er geen aanvoer meer is.”

De Franse supers waren de acties van boeren in hun winkels zat en zeiden steun toe aan het crisisfonds. De Franse regering oefent al sinds een jaar druk op hen uit om een hogere prijs te betalen dan de markt rechtvaardigt. De slachters en vleeshandel aarzelen echter om mee te werken omdat de Europese overheid de steun als oneerlijke concurrentie kan beschouwen. De welwillendheid weert goedkoper product van de markt. Dat druist regelrecht in tegen de regels van de interne open markt in Europa en kan hen daarom hoge boetes opleveren.

De angst van de vleesindustrie is niet irreëel. 'Brussel' is reeds begonnen met een onderzoek naar mogelijke illegale steunpraktijken in Frankrijk.

Fotocredits: 'Wiegand Cooperl Lamballe Film1_23A', Götz A. Primke
Dit artikel afdrukken