Veertien dode vleermuizen en 17 dode vogels, waaronder 3 vale gieren, trof de Franse natuurorganisatie France Nature Environnement (FNE) vorig jaar aan aan de voet van de windmolens bij het zuid-Franse Séverac-le-Château. Méér dan bij andere parken. Voor de FNE is de maat vol. De organisatie dient een klacht in wegens uitroeien van beschermde diersoorten.

In Frankrijk kunnen projecten, als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen, vrijgesteld worden van het in de milieuwetgeving vastgelegde verbod op het schaden van beschermde dieren. Maar dan moet een dergelijk project wel van majeur publiek belang zijn. Het windmolenpark van Séverac-le-Château voldoet niet aan die voorwaarden.

Het park heeft geen enkele maatregel genomen om de vogelsterfte te minimaliseren. Dat kan, bijvoorbeeld met maatregelen die de wieken van de windturbines stilzetten of het lawaai, de stank of de visuele afschrikking verminderen.

De FNE is wél voorstander van windmolens. Die passen in de energietransitie naar hernieuwbare energie. Helaas gaat achter de groene ambities van een windmolenpark een puur financiële motief schuil: het incasseren van subsidies. Zulke motieven stelt de FNE zonder pardon aan de kaak, schrijft France3. De exploitant van het windmolenpark bij Séverac-le-Château kan dan ook binnenkort de formele aanmaning tegemoet zien om voorzorgsmaatregelen te nemen teneinde de bedreigde soorten onmiddellijk te beschermen.
FranceTVinfo - Aveyron : une plainte déposée contre un parc éolien après la mort d'espèces protégées
  • Deel
Druk af