Afgelopen vrijdag vielen Bretonse varkensboeren de populaire 2CV's van het vleeswarenmerk Cochonou aan in de Tourkaravaan van de zevende etappe van de Tour tussen Livarot en Fougères in Bretagne.

Worst
De boeren eisen dat Fransen Frans eten en willen dat Franse worstmakers Franse varkens verwerken. Een Chinese investeerder werd in 2013 eigenaar van de worstmakers Justin Bridoux en Cochonou.
Om de taferelen rond de 2CV's te vermijden, haalde Carrefour - die als supermarkt al vaak het doelwit was van boze boeren - zijn reclamewagens uit de Tourrit van zaterdag jongstleden, schrijft Le Figaro.

Wolven
Ook in de Alpen wordt gevreesd voor boerenacties. Daar zijn de schapenboeren boos op de overheid die te weinig aan coëxistentie van hun schapen en de in Frankrijk weer toegestane wolven zou doen. Wolven verslonden vorig jaar 8.500 schapen en lammeren, claimen de boeren. Hoeveel er ongemeld zijn gebleven is onduidelijk. Ondanks een nieuwe afschotregeling schreven de boeren van de Fédération régionale des syndicats d'exploitants agricoles (FRSEA) afgelopen zaterdag aan de premier Manuel Valls dat de situatie niet langer te verdragen is.

Schapen op de weg
De boeren zeggen niet tegen de wolf te zijn, maar tegen de onhoudbaar geworden situatie. "Niemand houdt het dier onder controle. We sluiten prikacties niet langer uit, sommige schapenhouders zijn bereid om de doorkomst van de Tour de France te blokkeren'', zegt Jean-Paul Comte, voorzitter van de regionale boerenbond FRSEA.

De Tour komt op 22 en 23 juli door dit gebied. De boeren dreigen met een transhumance - een schapenverplaatsing - via de route van de Tour. Om die actie te vermijden, zijn de ministers van Landbouw en Milieu uitgenodigd voor een rondetafelgesprek op 18 juli.

Fotocredits: Reclamewagen Carrefour, the tinz
Dit artikel afdrukken