Linkse en rechtse politici schaarden zich achter het voorstel dat Frankrijk ‘het meest proactieve land van Europa’ moet maken op het gebied van voedselverspilling, meldt Le Monde.

"Een brood weggooien staat gelijk aan het leeg laten lopen van een vol bad. Een kilo rundvlees in de vuilnisbak komt overeen met 15.000 liter verspild water. [..] Ieder jaar gooien Franse gezinnen 56 maaltijden weg. Dat zijn cijfers waar je hoofd van omloopt", aldus de Republikeinse politicus Jean-Pierre Decool. In Frankrijk verdwijnt naar schatting jaarlijks 7,1 miljoen ton voedsel in de vuilnisbak. 67% bij consumenten, 15% bij restaurants en 11% bij retailers.

Een brood weggooien staat gelijk aan het leeg laten lopen van een vol bad. Een kilo rundvlees in de vuilnisbak komt overeen met 15.000 liter verspild water

Verbod op weggooien door supers

Het wetsvoorstel voorziet in maatregelen waardoor supermarkten geen voedingsmiddelen meer mogen weggooien en ze al helemaal niet ongeschikt mogen maken voor consumptie. Eerder dit jaar struikelde een voorstel in die lijn nog over grondwettelijke bezwaren.

Totaalpakket
Er komt een samenhangend geheel van maatregelen op alle niveaus, beginnend bij preventie van verspilling door particulieren en retailers. Supermarkten worden verplicht onverkochte artikelen ter beschikking te stellen voor menselijke consumptie, via verplichte overeenkomsten tussen supermarkten en charitatieve instellingen. Eten dat daar niet meer voor geschikt is gaat verwerkt worden tot veevoer en aan het einde van de keten wachten compostering voor de landbouw of vergisting tot energie.

Andere maatregelen zijn dat afgekeurde huismerkproducten ook weggegeven mogen worden, waar het nu nog verplicht is ze te vernietigen. Tenslotte wordt de 'strijd tegen voedselverspilling' een onderwerp in het schoolcurriculum.

'La box anti-gaspi'
In Parijs maakten restaurateurs meteen een begin met de strijd tegen verspilling. In meer dan 100 restaurants kunnen klanten die hun bord niet leeg eten het overschot in de box anti-gaspi mee naar huis krijgen.

Fotocredits: 'Le nouveau modèle de notre boîte anti-gaspillage. Volume revu à la baisse et une fermeture encore + rapide ! Et notre slogan favori : "Aimer la nourriture, c'est la respecter" ', Trop Bon Pour Gaspiller via Facebook
Dit artikel afdrukken