Groot-Brittannië verplicht binnenkort graanmaalderijen om het meel dat bakkers verwerken tot brood, pizza's en taarten te verrijken met foliumzuur. Dat meldt The Guardian.

Inname van foliumzuur tijdens de zwangerschap helpt het voorkomen van defecten aan het centrale zenuwstelstel bij de foetus zoals het open ruggetje, spina bifida.

Artsen hebben langdurig campagne gevoerd om voeding te verrijken met foliumzuur. De Britse premier Theresa May was aanvankelijk tegen, maar liet zich volgens een bron in de regering toch overhalen. Ook de National Health Service (NHS), die verantwoordelijk is voor de gratis gezondheidszorg in Groot-Brittannië, is voorstander van het verrijken van meel.

Uit recent onderzoek zou blijken dat er geen gevaar is dat mensen te veel foliumzuur binnenkrijgen via de voeding.

Foliumzuurverrijking gebeurt al in meer dan 80 landen, inclusief de Verenigde Staten. Volgens een studie uit 2016 hadden meer dan 2.000 gevallen van neurale-buisdefecten voorkomen kunnen worden als Groot-Brittannië het beleid al in 1998 had geïntroduceerd.

In Nederland is foliumzuurverrijking sinds 2007 'vrijgesteld van toestemming'. Dat betekent dat er een maximum van 100 microgram per 100 kcal in voedingsmiddelen verwerkt mag worden. Foliumverrijkt meel is in Nederland niet gebruikelijk.
The Guardian - Folic acid to be added to UK flour in effort to reduce birth defects
Reageer
  • Deel
Druk af