Groot-Brittannië verplicht binnenkort graanmaalderijen om het meel dat bakkers verwerken tot brood, pizza's en taarten te verrijken met foliumzuur. Dat meldt The Guardian.
Inname van foliumzuur tijdens de zwangerschap helpt het voorkomen van defecten aan het centrale zenuwstelstel bij de foetus zoals het open ruggetje, spina bifida.
Artsen hebben langdurig campagne gevoerd om voeding te verrijken met foliumzuur. De Britse premier Theresa May was aanvankelijk tegen, maar liet zich volgens een bron in de regering toch overhalen. Ook de National Health Service (NHS), die verantwoordelijk is voor de gratis gezondheidszorg in Groot-Brittannië, is voorstander van het verrijken van meel.
Uit recent onderzoek zou blijken dat er geen gevaar is dat mensen te veel foliumzuur binnenkrijgen via de voeding.
Foliumzuurverrijking gebeurt al in meer dan 80 landen, inclusief de Verenigde Staten. Volgens een studie uit 2016 hadden meer dan 2.000 gevallen van neurale-buisdefecten voorkomen kunnen worden als Groot-Brittannië het beleid al in 1998 had geïntroduceerd.
In Nederland is foliumzuurverrijking sinds 2007 'vrijgesteld van toestemming'. Dat betekent dat er een maximum van 100 microgram per 100 kcal in voedingsmiddelen verwerkt mag worden. Foliumverrijkt meel is in Nederland niet gebruikelijk.
The Guardian - Folic acid to be added to UK flour in effort to reduce birth defects
Inname van foliumzuur tijdens de zwangerschap helpt het voorkomen van defecten aan het centrale zenuwstelstel bij de foetus zoals het open ruggetje, spina bifida.
Artsen hebben langdurig campagne gevoerd om voeding te verrijken met foliumzuur. De Britse premier Theresa May was aanvankelijk tegen, maar liet zich volgens een bron in de regering toch overhalen. Ook de National Health Service (NHS), die verantwoordelijk is voor de gratis gezondheidszorg in Groot-Brittannië, is voorstander van het verrijken van meel.
Uit recent onderzoek zou blijken dat er geen gevaar is dat mensen te veel foliumzuur binnenkrijgen via de voeding.
Foliumzuurverrijking gebeurt al in meer dan 80 landen, inclusief de Verenigde Staten. Volgens een studie uit 2016 hadden meer dan 2.000 gevallen van neurale-buisdefecten voorkomen kunnen worden als Groot-Brittannië het beleid al in 1998 had geïntroduceerd.
In Nederland is foliumzuurverrijking sinds 2007 'vrijgesteld van toestemming'. Dat betekent dat er een maximum van 100 microgram per 100 kcal in voedingsmiddelen verwerkt mag worden. Foliumverrijkt meel is in Nederland niet gebruikelijk.
Beste Redactie,de informatie die u geeft over de Nederlandse situatie in dit artikel is niet geheel juist.
Verrijking van voedingsmiddelen met foliumzuur is toegestaan in Nederland.
Ministerie van volksgezondheid en Gezondheidsraad bevestigen deze info.
zie citaat Wikipedia over Nederlandse regel/wetgeving omtrent voedselverrijking met synthetisch Foliumzuur ;
"In februari 2008 adviseerde de Gezondheidsraad om ook in Nederland brood en ontbijtgranen standaard te gaan verrijken met foliumzuur."
Grt,Sanne
Te gek voor woorden....
#1 Sanne, je hebt gelijk! We hebben de tekst aangepast. De aanbeveling van de Gezondheidsraad om ook in Nederland brood en ontbijtgranen standaard te gaan verrijken met foliumzuur is volgens mij alleen niet toegepast. Het RIVM legt uit waarom: "potentiële ongunstige effecten van foliumzuur zijn het niet-waarnemen van vitamine B12-gebrek, verhoogd risico op dikkedarmkanker bij hoge inname en verslechtering van bestaande dikkedarmkanker." Het recente onderzoek waar we in het artikel aan refereren, weerlegt deze uitspraak. Misschien zou het in Nederland dus ook nog een optie kunnen worden.
Foliumzuur buiten haar natuurlijke context heeft aangetoond mogelijk slechte gevolgen. En als er dan aan een stofje tijdens de zwangerschap aandacht gegeven moet worden - naast foliumzuur binnen haar natuurlijke context - is dat jodium (uit vis, zeewier) dat het IQ bij jonge kinderen met minstens 5% kan verhogen.... wat van foliumzuur niet beweerd kan worden (bovendien beschermt natuurlijk jodium tegen borstkanker)
vanaf fluoride in drinkwater speelt deze verachtelijke discussie al....
Beste Iris,
Helaas, was het maar waar maar in Nederland wordt onder andere bakkersmeel al verrijkt met foliumzuur,probleem hierbij is dat etikettering niet verplicht is dus voor de consument niet valt te controleren.Voor ondersteunende informatie omtrent dit onderwerp kan je het beste contact opnemen met het ministerie van VWS en de NVWA. grt Sanne