De regering van de conservatieve premier Theresa May, die laveert tussen harde en zachte Brexiteers, stuurt naar Davis’ oordeel te veel aan op een zo zacht mogelijke Brexit, met een vrije handelsmarkt tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Davis pleit voor een harde Brexit. Dominic Raab (eveneens een hardliner) is ondertussen aangesteld als zijn vervanger.

Davis is de vijfde pro-Brexit bewindsman die opstapt. Voor veel kabinetsleden is dit nu het moment waarop Boris Johnson, de minister van Buitenlandse Zaken en voorstander van de harde Brexit, het stokje van May moet overnemen.

Een harde Brexit zal grote gevolgen hebben voor de Nederlandse export. Ongeveer 10% van de Nederlandse landbouwexportproducten gaat jaarlijks naar het Verenigd Koninkrijk, voornamelijk vlees (15,4%), groente (13,2%) en fruit (12,4%), volgens cijfers van het CBS. Supermarktketens waarschuwden al eerder voor oponthoud aan de grenzen door strengere voedselcontroles, met bederf van de producten als gevolg.

Het kabinetsplan dat hardliner Davis tot zijn aftreden deed besluiten, vermeldt dat industriële en agrarische producten onder dezelfde regels als die van de Europese Unie blijven vallen. Het Britse parlement mag zich daar wel over buigen als de EU die regels aanpast. In zijn ontslagbrief schrijft Davis dat hij er niet van overtuigd is dat de Britse benadering van de onderhandelingen "niet simpelweg tot nog meer eisen en concessies gaat leiden." De EU heeft nog niet gereageerd op het jongste voorstel van de Britten. Of May en haar regering aan kunnen blijven is onduidelijk. Zojuist werd bekend dat ook de conservatieve prominent Boris Johnson uit de regering stapt.
Dit artikel afdrukken