Groot-Brittannië verplicht binnenkort graanmaalderijen om het meel dat bakkers verwerken tot brood, pizza's en taarten te verrijken met foliumzuur. Dat meldt The Guardian.
Inname van foliumzuur tijdens de zwangerschap helpt het voorkomen van defecten aan het centrale zenuwstelstel bij de foetus zoals het open ruggetje, spina bifida.
Artsen hebben langdurig campagne gevoerd om voeding te verrijken met foliumzuur. De Britse premier Theresa May was aanvankelijk tegen, maar liet zich volgens een bron in de regering toch overhalen. Ook de National Health Service (NHS), die verantwoordelijk is voor de gratis gezondheidszorg in Groot-Brittannië, is voorstander van het verrijken van meel.
Uit recent onderzoek zou blijken dat er geen gevaar is dat mensen te veel foliumzuur binnenkrijgen via de voeding.
Foliumzuurverrijking gebeurt al in meer dan 80 landen, inclusief de Verenigde Staten. Volgens een studie uit 2016 hadden meer dan 2.000 gevallen van neurale-buisdefecten voorkomen kunnen worden als Groot-Brittannië het beleid al in 1998 had geïntroduceerd.
In Nederland is foliumzuurverrijking sinds 2007 'vrijgesteld van toestemming'. Dat betekent dat er een maximum van 100 microgram per 100 kcal in voedingsmiddelen verwerkt mag worden. Foliumverrijkt meel is in Nederland niet gebruikelijk.
The Guardian - Folic acid to be added to UK flour in effort to reduce birth defects
Inname van foliumzuur tijdens de zwangerschap helpt het voorkomen van defecten aan het centrale zenuwstelstel bij de foetus zoals het open ruggetje, spina bifida.
Artsen hebben langdurig campagne gevoerd om voeding te verrijken met foliumzuur. De Britse premier Theresa May was aanvankelijk tegen, maar liet zich volgens een bron in de regering toch overhalen. Ook de National Health Service (NHS), die verantwoordelijk is voor de gratis gezondheidszorg in Groot-Brittannië, is voorstander van het verrijken van meel.
Uit recent onderzoek zou blijken dat er geen gevaar is dat mensen te veel foliumzuur binnenkrijgen via de voeding.
Foliumzuurverrijking gebeurt al in meer dan 80 landen, inclusief de Verenigde Staten. Volgens een studie uit 2016 hadden meer dan 2.000 gevallen van neurale-buisdefecten voorkomen kunnen worden als Groot-Brittannië het beleid al in 1998 had geïntroduceerd.
In Nederland is foliumzuurverrijking sinds 2007 'vrijgesteld van toestemming'. Dat betekent dat er een maximum van 100 microgram per 100 kcal in voedingsmiddelen verwerkt mag worden. Foliumverrijkt meel is in Nederland niet gebruikelijk.
#5 Sanne Janssen Het duurde even maar uiteindelijk hebben we toch een reactie ontvangen van het Ministerie van Volksgezondheid. Hierin laten ze ons weten dat de fabrikanten voedingsmiddelen inderdaad mogen verrijken met foliumzuur, maar dat het in Nederland weinig wordt gedaan. "Volgens de voedselconsumptiepeiling van het RIVM komt 9% van de foliumzuurinname uit verrijkte voeding. Dit zit met name in ontbijtgranen en bepaalde snoepjes. Het wordt niet toegevoegd aan bakkersmeel, volgens informatie van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie."
ps En waarom geen brood met wat algenpoeder erbij?
@Iris: ik ben er principieel op tegen dat basic voedingsmiddelen (of leidingwater) verrijkt worden met chemisch gefabriceerde nutriënten (tenzij er sprake is van een noodsituatie). Dat druist in tegen het keuzevrijheidsprincipe.
Zowel voor jodium als voor foliumzuur geldt dat die in voldoende mate via natuurlijke voedingsmiddelen beschikbaar zijn. In hun natuurlijke vorm - en binnen hun natuurlijke context.... die altijd veel meer waardevols behelst dan dat éne stofje. Die bovendien evenwichtiger (en wederzijds aanvullend) is daarom.
Personalised nutrition blijft nodig, omdat behoeften verschillen, afhankelijk van de persoonlijke situatie.
Tijdens de zwangerschap valt zowel meer foliumzuur (vitamines B en carotenen in hun natuurlijke evenwicht), als jodium te adviseren... en mogelijk ook daarbuiten. Maar ook andere micro/ macro nutriënten...
De jodiuminname in ons land is afgenomen de laatste decennia, en bij een aantal groepen is er sprake van een tekort.. en volgens belangrijk onderzoek zou de ADH eigenlijk hoger moeten zijn. Het aanzienlijk verhogen van het IQ bij jonge kinderen en het voorkomen van borstkanker - dodelijke kanker nr1 bij vrouwen (bij een hogere inname dan hier gemiddeld) - spreekt eigenlijk voor zich. En ook voor Iodine geldt dat de natuurlijke vorm beter is dan de chemische.
Daarbij komt, dat de gebruikte hoeveelheden onduidelijk en discutabel zijn (800 mcg chemisch foliumzuur dagelijks is al aangetoond schadelijk). Het einde kan ook zoek raken.... er zijn meer (sub)chronische tekorten te benoemen.... Die ook maar aan 'brood' (het ene brood is het andere niet), vruchtensap, cereals etc toevoegen is dan net zo logisch.
Er wordt wat aangerommeld, zoals ook die door velen gebruikte vitamine B complex pillen, waarin schadelijke hoeveelheden/ verhoudingen zitten. Zie bijv. hier.
Het antwoord ligt in de natuur. Bijvoorbeeld zoutwater algen/ wieren die zowel jodium als foliumzuur - krachtiger werkend calciumfolinaat eigenlijk - bevatten…. en veel meer (omega 3 speelt bij zwangerschap ook een belangrijke rol bij de hersenontwikkeling) - en daarvoor is een beetje wier dagelijks genoeg... samen met lekkere gevarieerde salades met goede olie (die bovendien de darmflora positief beïnvloeden - die ook bij zwangerschap een niet te onderschatten rol speelt.. echte Kefir - herkenbaar aan dat 'prikkeltje', zoals bij Arla - moet eigenlijk ook :) Zowel B/D vitamines als veel meer (deze week in de aanbieding bij de Jumbo voor 1,19 per literpak... lekkerder dan mijn zelfgemaakte... misschien moet ik korter en langer bij kamertemp. fermenteren ;).
De moeder geeft een gezond (of slecht) voedingspatroon ook door aan haar kind... zo is gebleken.
Goede kennis van die mogelijkheden lijkt me belangrijker dan opgelegde chemische 'oplossingen'. Waarmee we alweer op Voeding als schoolvak komen.... absoluut ook voortgezet in het middelbaar onderwijs!
Dick,
Voor mij net zo goed een raadsel waarom foliumzuuverrijking niet op etiketten wordt vermeld.
In de praktijk blijkt dat bakkers vaak niet eens weten of hun meel verrijkt is,maar navraag kan uiteraard altijd.
Sanne, ik denk dat we vooral ook een bakker moeten bellen. Je maakt er wel een raadsel van.