In 2022 is er door Het BURO van de NVWA een risicobeoordeling gemaakt van de consumptie van rauwe melk. Daarin staat dat er minder dan één uitbraak per jaar is door rauwe melk, maar dat onbekend is om hoeveel individuele ziektegevallen het gaat.
Er zijn overigens relatief veel uitbraken in Europa door zachte en semi-harde kaas die is gemaakt van rauwe melk. De Europese waarschuwingssite RASFF bevat ook veel waarschuwingen voor zulke kaas. Het betreft dan uitbraken door Listeria, E. coli en/of Salmonella.
Ook hier kunnen volwassenen zelf een besluit nemen om zulke zachte of semi-harde kaas van rauwe melk wel of niet te eten. Dit geldt trouwens niet voor boerenkaas type Gouda. Die kan men veilig eten.
Alle antwoorden op het risico staan eigenlijk in het document. van BURO. Ik raad de pagina's 4 t/m 10 aan. Het stuk heeft 75 pagina's (zucht), maar die paar pagina's 4 t/m 10 zeggen het allemaal.
Advies van de directeur bureau Risicobeoordeling & onderzoek van de NVWA over Voedselveiligheidrisico’s van rauwe consumptiemelk gedurende de bewaarfase
Natuurlijk zitten er risico's aan het drinken van rauwe melk, maar mensen kunnen zelf nadenken of ze dat risico willen nemen. Jonge kinderen kunnen dat echter niet. Daarom zijn ouders er verantwoordelijk voor dat zij jonge kinderen zulke melk niet geven zonder die te verhitten.