Voor het eerst in 4 maanden daalden de wereldvoedselprijzen in februari, rapporteert de Wereldvoedselorganisatie FAO. Het gaat om de prijzen van agrarische bulkgoederen (commodities), zoals plantaardige olie, granen, vlees en zuivel.

De FAO Food Price Index kwam in februari uit op 180,5 punten. Dat is 1 procent lager dan in januari maar nog altijd 8,1 procent hoger dan een jaar eerder.

Volgens de FAO hangt de prijsdaling samen met een sterke daling van de exportprijzen van plantaardige oliën (palmolie), deels veroorzaakt door de angst dat de Covid-19-uitbraak de mondiale vraag zal drukken. Ook de graanindex daalde als gevolg van de verwachting dat de wereldeconomie zal verzwakken. De daling van de FAO Meat Price Index (met 2 procent) hangt samen met minder import in China en de vertraging in de afhandeling van vracht in de Chinese havens. De zuivel- en suikerindexen stegen licht.

Qu Dongyo, directeur-generaal van de FAO, wijst er op dat "in een noodsituatie zoals de huidige COVID-19-uitbraak, de meest kwetsbare landen vaak het meest lijden, in termen van overlijdensgevallen en economie." De FAO kent een aantal programma's om juist de meest kwetsbare landen te helpen hun veerkracht te versterken in dit soort noodsituaties.

Wouter Baan van de financiële boerensite Boerenbusiness maakte vandaag een actuele analyse: Agro-grondstoffen crashen door corona. De prijzen van tarwe, aardappelen, zuivel en varkensvlees dalen snel door de gebeurtenissen van de afgelopen dagen (sluiting van de VS door Trump gecombineerd door de oliestrijd tussen Rusland en de Opec).
New Food Magazine - Food prices drop partly due to COVID-19 outbreak, says FAO
  • Deel
Druk af