6
Fotocredits: Solea solea 1, Hans Hillewaert via Wikimedia

Flash‘Eet de vis die er is’

Nederlanders zijn geen viseters. En als ze het doen kiezen ze maar voor een paar soorten: zalm en tonijn (import), kabeljauw (een beetje uit eigen wateren en verder import) en tong en schol (alle twee uit de Noordzee). Die vis is schreeuwend duur. De dure diesel, terug naar energie-intensief vissen (na het verbod op pulsvissen) en nieuwe gebruikswensen voor de Noordzee maken de lokale visserij het leven zuur. Er wordt dan ook weinig lokaal aangevoerd, met als gevolg hoge prijzen. Een kilo tong verdubbelde dik in een jaar tijd tot rond €40 per kilo. Dat is alleen nog voor de rijken.

De remedie: eet andere vis die meegevangen wordt, maar die niemand koopt omdat de namen bij het grote publiek onbekend zijn. Denk aan schelvis, heek en harder, raden kenners aan.

Maar toch. Alles wordt duurder. Heel veel duurder voorspelde onlangs Foodlog-commentator Wouter de Heij. De reden daarvoor? Alle inkoop-, verwerkings- en distributielijnen zijn wereldwijd verstoord geraakt na Covid en de slag om Oekraïne tussen Oost en West, terwijl consumenten nog steeds net zo denken te consumeren als daarvoor. Bedrijven proberen hen zoveel mogelijk van dienst te zijn. Tot de prijzen natuurlijk echt de pan uitrijzen, consumenten wijzer worden en gaan vragen om efficiënte productie van wat er te krijgen is.

Voedsel wordt schreeuwend duur - B Informed Media, 25 dec 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Hendrik J. Kaput
Hendrik J. Kaput Landbouw & energie
  • #6
  • 27 dec '22
  • 21:31

Adrie Vonk verkocht de Texel 1. Wat voor signaal geeft dit?

Geert Hoekstra
Geert Hoekstra Food- en agri-economie
  • #5
  • 27 dec '22
  • 17:00

Zie ook het onderzoek dat Stichting Noordzeevis uit Scheveningen liet doen door Wageningen Economic Research.

Daaruit blijkt dat veel minder bekende vissoorten gevangen in onze achtertuin van de Noordzee, een lage lokale vraag kennen en daardoor qua prijs soms niet meer dan 1-2 euro per kilo op visveiling opleveren. Voor een consument zullen die op een lokale verse vismarkt niet meer dan 5-7 euro per kilo kosten.

Jos van Vonderen
Jos van Vonderen Land- en tuinbouw
  • #4
  • 25 dec '22
  • 23:20

Ja....., De visch wordt duur betaald.

Gert van der Hoek
  • #3
  • 25 dec '22
  • 21:46

Jaloers op de mensen in Den Oever ..........

Wouter Klootwijk
  • #2
  • 25 dec '22
  • 16:46

Visafslag Den Oever verkoopt op zaterdag vis aan particulieren.
Een paar prijzen van de dag voor kerst.
Poon: 3 kilo, 10 euro. Of 1 kilo voor 4,50 euro.
Wijting: 3 kilo, 10 euro.
Zeetong groot: 1 kilo 30 euro.
Kleinste zeetong (sliptong): 1 kilo, 22 euro.
Kleine kabeljauw: 1 kilo, 7 euro.
Schar (schar is in de winter meestal top, schol daarentegen, kun je beter in de zomer kopen, in de winter veel kuit en waterige vis): 1 kilo, 3,50 euro.
Pijlinktvis: 1 kilo, 7,50 euro.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.