Handelaren in bloemkool en broccoli van de vollegrond zijn niet blij. Was er een maand geleden nauwelijks een bloemkool te krijgen omdat de oogst uitgesteld was, inmiddels is die achterstand ingehaald en "krijgen we in twee weken de oogst binnen die normaal in zes à zeven weken binnenkomt", stelt een handelaar op AGF.

Ook Europees vliegen de bloemkolen de handel inmiddels om de oren. Daardoor zijn de prijzen laag: telers krijgen 10 tot 15 cent voor hun bloemkool en 45 à 50 cent voor broccoli.

Die situatie slaat binnenkort weer om in zijn tegendeel. "Ik verwacht dat deze situatie nog een week aanhoudt. Daarna zal de aanvoer hard afnemen en zal het seizoen beduidend eerder tot een eind komen dan gepland", aldus de vollegrondsgroentenhandelaar.

'Het weer is koopman'
De handelaren wijten de schommelingen aan het klimaat. "We zeggen al enkele jaren dat de seizoenen extremer worden en dat is ook dit jaar weer van toepassing. We begonnen extreem vroeg en hebben enorme pieken en dalen gehad. We hebben nou eenmaal te maken met een buitenproduct en het weer is koopman. Overigens biedt het grillige weer ook wel weer kansen. Niet iedereen kan zomaar in de bloemkool of broccoli stappen."

Fotocredits: Susan Rubin
Dit artikel afdrukken