Het eten van meer groente en fruit wordt aanbevolen door alle voedingsvoorlichters en gezondheidsorganisaties. Het is een gezonde toevoeging aan het dagelijkse menu en wordt voorgeschreven in elk modern dieet, van streng vega tot eco-Atkins. Maar het helpt niet bij het afvallen.

Dat is de uitkomst van twee grote internationale meta-onderzoeken die deze maand verschenen, in de American Journal of Clinical Nutrition (zie bronartikel) en de Critical Reviews in Food Science and Nutrition. Voor de eerste publicatie werden de uitkomsten vergeleken van alle bekende RCT’s, gerandomiseerde onderzoeken met controlegroep, die als zeer betrouwbaar gelden. Op basis van het bestaande onderzoek wordt geconcludeerd dat het verhogen van de consumptie van groente en fruit bij pogingen om gewicht te verliezen of gewichtstoename te voorkomen geen effect heeft als dat niet gecombineerd wordt met de uitdrukkelijke aanbeveling om in zijn geheel minder te eten.

In het andere onderzoek wordt een aantal wijdverbreide opvattingen over afvallen op hun wetenschappelijke gehalte beoordeeld. Daaruit komt onder meer naar voren dat het eten van extra groente en fruit alleen bijdraagt aan het verliezen van gewicht als het in plaats van ander, calorierijker voedsel komt.

Het idee dat het eten van veel groente en fruit *tout court* zou helpen bij gewichtsverlies is gebaseerd op het feit dat plantaardige producten veel voedingsstoffen en vezels bevatten, daardoor goed verzadigen, maar weinig calorieën tellen. In de praktijk werkt het beschikbaar stellen en het aanmoedigen van het eten van groenten en fruit niet als er niet ook gelet wordt op de totale calorie-inname.

In beide onderzoeken wordt benadrukt dat het eten van groente en fruit wel andere voordelen voor de gezondheid kan hebben.
Dit artikel afdrukken