imageIedereen probeert vast wel eens nieuwe recepten uit en wie kent niet het Wannées Kookboek van de Amsterdamse huishoudschool. Maar kent u ook de geschiedenis van het koken en het kookboek in Nederland? Deze geschiedenis staat centraal in de tentoonstelling 'Koks & Keukenmeiden. Amsterdamse kookboeken'. Deze tentoonstelling voor fijnproevers in de Universiteitsbibliotheek Amsterdam is verlengd tot en met 1 december 2006. Waren recepten in zestiende-eeuwse kookboeken vooral bedoeld voor de elite, nu zijn er kookboeken voor iedereen, met recepten uit alle delen van de wereld. In een twintigtal thema's wordt deze ontwikkeling getoond, met de nadruk op Amsterdam. Aan de hand van onderwerpen als het buitenleven, eten aan boord, aristocratie, burgerpot, de kinder- en de immigrantenkeuken komen kookboeken en recepten uitvoerig aan bod. De tentoonstelling is samengesteld uit de collectie kookboeken van de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam en van de Stichting Gastronomische Bibliotheek (SGB), een samenvoeging van twee grote collecties van de kookboekbibliografen en verzamelaars Joop Witteveen en Bart Cuperus en culinair journalist Johannes van Dam. Aanleiding voor de tentoonstelling was het besluit van de SGB haar collectie op termijn over te dragen aan de Universiteitsbibliotheek. De twee bibliotheken samen vormen verreweg de grootste collectie kookboeken in Nederland. In de tentoonstelling zijn ook foto's te zien van diverse Amsterdamse chefkoks en specialisten, die historische recepten in een modern jasje hebben gestoken.
Bij de tentoonstelling is een gelijknamig publicatie verschenen, uitgegeven door Nijgh & Van Ditmar. In Koks & Keukenmeiden nemen Johannes van Dam en Joop Witteveen de lezer mee op een verkenningstocht door de gastronomische geschiedenis van Nederland. De boekhistorische verdieping is door de Universiteitsbibliotheek geleverd. Ook de aangepaste recepten van Amsterdamse chefkoks zijn in dit boek opgenomen. Daarmee gaat Koks & Keukenmeiden niet alleen óver kookboeken maar is het ook een kookboek op zichzelf.
(ISBN 90 388 1448 8).
Tentoonstelling: Koks & Keukenmeiden. Amsterdamse kookboeken Openingstijden: elke werkdag van 13-170 uur in de tentoonstellingszaal Universiteitsbibliotheek UvA, Singel 425, Amsterdam Te bereiken: met tram 1, 2 en 5 halte Koningsplein

De toegang is nog gratis ook!

bron: Culinairnet
Dit artikel afdrukken