Duurzaam cateren. Het lijkt erop dat dit een winner is.

Het dienblad. Bijna onlosmakelijk verbonden met de lunch in het onderwijs en het bedrijfsleven. In de Verenigde Staten wordt in vooral schoolrestaurants geëxperimenteerd met 'trayless eating'. Het is niet ondenkbaar dat Nederland gaat volgen.
De in Amerika grootste cateraars, Sodexo en Aramark, hebben de dienbladen al in tal van restaurants van colleges en universiteiten weggehaald. Eenderde van de onderwijsklanten van Sodexo zouden al gestopt zijn met het gebruik van de zogeheten trays. Aramark verwacht zelfs dat '50 tot 60 procent van haar klanten met campusrestaurants' dat het komend schooljaar zal doen.

De proeven hebben te maken met kostenbesparingen en het terugdringen van de voedselafvalberg. Die zal met de helft afnemen als dienbladen niet gebruikt worden, zo blijkt uit steekproeven. Daaruit bleek ook dat het bijna 350.000 liter water uit zal sparen.

Vooralsnog blijven de dienbladen nog wel aanwezig in de school- (en bedrijfs)restaurants van Sodexo inNederland. Volgens woordvoerder Jeroen Stok is de verzorging van eten en drinken in het Amerikaanse onderwijssysteem 'totaal anders'.

'Alleen al de aantallen, op sommige universiteiten daar moeten 35.000 studenten worden gevoed', aldus Stok. 'Het is wel in om milieubewuste dingen over te nemen van onze collega's, maar dan moet er wel een vergelijkbare situatie zijn.'

Toch is het niet ondenkbaar dat een dergelijk proef in de (nabije?) toekomst gehouden zal worden bij Sodexo Nederland. 'Als er pilots succesvol verlopen, worden de ervaringen gedeeld en zo nodig volgen aanpassingen.'Bron: missethoreca
Dit artikel afdrukken