Terwijl D66 de subsidies voor het EU landbouwbeleid wil halveren en het CDA daar ernstig tegen protesteert, wordt de redactie van Foodlog van verschillende kanten benaderd.

Wat we vinden van het voorstel van D66? Daarover zeiden we tegen een radioredactie dat het eigenlijk niet meer uitmaakt. Het landbouwbeleid kost maar een schijntje als je weet dat het voor voedselzekerheid zorgt. Niettemin maakt de jongste uitvoering ervan boeren sowieso kapot. Kennelijk is het mislukt. Misschien heeft daarom D66 zo'n gek voorstel nog niet. Als we snel leren wat een EU zonder eigen eten betekent, leren we ook snel hoe het wel en anders moet.

Den Haag is niet de baas
Maar er speelt heel wat anders. Den Haag is een tandenloze tijger. Beleid wordt gemaakt in Brussel, zegt Zé hier keer op keer. Den Haag kun je net zo goed sluiten.

Alles draait om Europese regels. Daar kunnen landen hooguit een eigen strikje omheen doen. Ook de etenswarenverwerkers van de FNLI vertelden deze week dat je moet gaan stemmen. 'Eten' zorgt namelijk voor bergen banen in Nederland en is voor zijn regelgeving volkomen afhankelijk van 'Brussel'. Wie denkt dat 'Den Haag' hier de baas is, vergist zich.

Ga jij morgen (niet) stemmen? Op welke partij en waarom (niet)? Als je het nog niet weet, kun je even gaan kijken op europa.stemwijzer.nl. Je kunt ook even kijken naar de interviews met de lijsttrekkers op europeseverkiezingen.com. Of natuurlijk op de Europese site votematch.eu, waar je per land kunt ontdekken op wie je zou willen stemmen.

Fotocredits: European Union 2012 - European Parliament
Dit artikel afdrukken