Wat we vinden van het voorstel van D66? Daarover zeiden we tegen een radioredactie dat het eigenlijk niet meer uitmaakt. Het landbouwbeleid kost maar een schijntje als je weet dat het voor voedselzekerheid zorgt. Niettemin maakt de jongste uitvoering ervan boeren sowieso kapot. Kennelijk is het mislukt. Misschien heeft daarom D66 zo'n gek voorstel nog niet. Als we snel leren wat een EU zonder eigen eten betekent, leren we ook snel hoe het wel en anders moet.
Den Haag is niet de baas
Maar er speelt heel wat anders. Den Haag is een tandenloze tijger. Beleid wordt gemaakt in Brussel, zegt Zé hier keer op keer. Den Haag kun je net zo goed sluiten.
Alles draait om Europese regels. Daar kunnen landen hooguit een eigen strikje omheen doen. Ook de etenswarenverwerkers van de FNLI vertelden deze week dat je moet gaan stemmen. 'Eten' zorgt namelijk voor bergen banen in Nederland en is voor zijn regelgeving volkomen afhankelijk van 'Brussel'. Wie denkt dat 'Den Haag' hier de baas is, vergist zich.
Ga jij morgen (niet) stemmen? Op welke partij en waarom (niet)? Als je het nog niet weet, kun je even gaan kijken op europa.stemwijzer.nl. Je kunt ook even kijken naar de interviews met de lijsttrekkers op europeseverkiezingen.com. Of natuurlijk op de Europese site votematch.eu, waar je per land kunt ontdekken op wie je zou willen stemmen.
Fotocredits: European Union 2012 - European Parliament
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Huib, weer wat geleerd. Nooit geweten dat het US Congress, de US Senate en de US Supreme Court economische instituten zijn.
Jordi, " heel wat Europarlementariërs maken er geen geheim van dat ze naar een verenigde staten van Europa willen."
Het is interessant om de EU te vergelijken met die andere verenigde staten. De USA lijkt vanuit Europa wellicht 1 compact geheel. Maar dat is het niet. Ik denk dat de afzonderlijke staten wellicht nog meer in te brengen als het overkoepelend geheel. Verder is er een enorm cultuurverschil tussen de kuststaten en de staten in het binnenland. Dus zelfs voor de USA geldt: economische samenwerkung: ja. Eén superstaat: nee.
Jordi, de 'hele' EU heeft inderdaad uniforme regels. Dat wordt door economen binnen en buiten de EU gezien als een pluspunt. Jij noemt één van de weinige nadelen op van die uniformiteit. Sommigen noemen dat framing. Ik noem het kortzichtig en gevaarlijk. Ook noem je de leden van het Europese parlement ja-knikkers. Was dat maar waar, want juist door de verdeeldheid in het EP loopt de EU gevaar.
Ik ben trouwens razend nieuwsgierig naar jouw anti-Europa drijfveer. Die kan niet economisch zijn, want zelfs jij weet dat de EU geld in het Nederlandse laatje brengt. Dus: welke emoties drijven je ? Angst dat een spaghettivretende politicus in een ver land schade toebrengt aan Nederland ? Als dat laatste waar is, besef dat een Nederlandse politicus ook beslissingen kan nemen in het nadeel van een Italiaanse boer. Of nog erger: een beslissing nemen waar de Italiaanse boer meer aan verdient dan zijn Nederlandse collega ;-)
Jordi, kun je eens helder uitleggen waarom je je bedreigd voelt door een vanuit Brussel gestuurd Europa dat Den Haag vervangt?
Zé jij doet net als of dat we niet zonder Europa kunnen, gek genoeg mag heel Europa geen varkensvlees meer naar Rusland exporteren omdat er in polen varkenspest is gesignaleerd.
De pro-Europese politici hebben eurosceptici bestaansrecht geven, door hun blunder gedrag en overschatting. Verder is de Europese grondwet door ons strot geduwd ondanks dat de Nederlandse burgers duidelijk Nee hadden gestemd. Brussel maakt ons afhankelijk van de rest van de unie, als er een paar landen economisch zwaar op achteruit gaan worden de andere landen zo meegezogen.
Verder begint de focus steeds meer op China te liggen.
Verder klink je als een D66'er die dreigt de Europese verkiezingen te verliezen van Eurosceptici. Eurosceptici zijn een toegevoegde waarde aan de Europese politiek, zolang er geen Eurosceptici zijn is het Europees parlement een parlement met alleen maar ja-knikkers. Verder is Europa geen garantie voor vrede binnen de grenzen.
@Huib heel wat Europarlementariërs maken er geen geheim van dat ze naar een verenigde staten van Europa willen.
@Ria hoe NL zonder Europa is lastig in te schatten maar reken er op dat we dan nog steeds handel hebben Duitsland, België en andere Europese landen, zelfs toen de koude oorlog op zijn hoogte punt was dreven we zelfs handel met Rusland en ander communistische landen die destijds onze vijanden waren.