De Europese Commissie start een diepgaand onderzoek naar de in mei aangekondigde fusie van D.E. Master Blenders 1753 en het Amerikaanse voedingsmiddelen- en snackconcern Mondelez International. Uit die fusie zou 's werelds op-één-na-grootste koffiebedrijf ontstaan, een directe concurrent van marktleider Nestlé dus. Uiterlijk op 6 mei 2015 moet de beslissing vallen of de fusie door mag gaan of niet.

De Europese Commissie stelt dat de nieuwe koffiegigant Jacobs Douwe Egberts (JDE) het risico inhoudt prijzen omhoog te jagen 'doordat bekende lokale merken in handen van één bedrijf komen', aldus Bloomberg.

Koffiemarkt-consolidatie
Vorig jaar nam JAB, de investeringstak van de Duitse miljardairsfamilie Reimann, D.E. Master Blenders over, in de grootste overname in de koffie-industrie ooit. Met die overname was 7,5 miljard euro gemoeid. Het bedrijf is al enige tijd bezig 'om de koffiemarkt, die erg versnipperd is, te consolideren', schrijft het FD.

Knelpunten
De mededingingsautoriteiten maken zich met name zorgen over de monopoliepositie die zou kunnen ontstaan in de markt van de koffiepads en capsules. Het nieuwe JDE zou daarin de plaatsen 2 (DE, Senseo) en 3 (Velours Noir en Tassimo van Mondelez) gaan bezetten - Nestlé staat nog op 1 met Nespresso en Dolce Gusto. De eigen capsules van de JDE-onderdelen, die ook in Nestlé machines passen, zorgen voor extra concurrentiedruk.
Ook voorziet de EU concurrentie-problemen met betrekking tot gebrande en gemalen koffie in Frankrijk, Denemarken en Litouwen, en voor koffiepads in Frankrijk en Oostenrijk.

Beide partijen verlenen hun volledige medewerking, zijn bereid tot tegemoetkomingen en spreken hun vertrouwen uit dat de deal in de loop van volgend jaar doorgang zal vinden.

Fotocredits: 'Senseo pads', 24oranges.nl
Dit artikel afdrukken