Vanaf 2021 mogen producten voor eenmalig gebruik, zoals rietjes, bestek en wattenstaafjes, niet meer van plastic gemaakt worden. Dat besloot een grote meerderheid in het Europees Parlement vanmiddag: 571 Europarlementariërs stemden voor, 53 tegen en er waren 34 onthoudingen.

Een meerderheid van het Parlement vond ook dat de kosten van het opruimen van plastic afval verhaald moeten worden op de producenten. Op productlabels moet komen te staan hoe een plastic product het best kan worden weggegooid, bijvoorbeeld bij maandverband, schoonmaakdoekjes, visgerei en ballonnen. Voor zogeheten 'spooknetten', visnetten die in zee ronddrijven, moet een 'statiegeldsysteem' komen zodat vissers de netten aan land brengen. Ook moet vanaf 2025 minstens 90% van de plastic waterflesjes worden gerecycled en een derde daarvan uit gerecycled plastic bestaan.

De maatregelen moeten ertoe bijdragen dat de top-10 van meest op Europese stranden aangetroffen plastic producten niet meer of minder snel in het milieu terechtkomen. De producten waarvoor het voorstel geldt, zijn samen goed voor circa 70% van het plastic afval in Europese wateren. In 2030 moet het gebruik daarvan zijn gehalveerd.

De Europese Commissie presenteerde in januari de nieuwe Plastics Strategy en in mei de voorstellen voor wegwerpplastic. Het Europees Parlement zet nu de volgende stap, zodat de EC met de lidstaten kan gaan overleggen hoe het verbod in de praktijk zal worden doorgevoerd. Daarna moeten de regels nog worden goedgekeurd door de milieuministers van de lidstaten. Het streven is om dat voor de Europese verkiezingen van mei volgend jaar rond te hebben, aldus de NRC. De aanpak van wegwerpplastic lijkt in een stroomversnelling te komen: maandag stond ook in Groot-Brittannië een verbod op wegwerpplastic op de politieke agenda.
NRC - Europees Parlement stemt voor verbod plastic wegwerpproducten
  • Deel
Druk af