GMO is niet meer tegen te houden.

De Europese Commissie heeft ingestemd met de toelating van import van producten op basis van twee genetisch gemodificeerde maïsrassen. Het gaat om Herculex RW Rootworm Protection en Herculex I, met eigenschappen die beschermen tegen insectenvraat. De maisrassen zijn ontwikkeld door DuPont en Dow AgroSciences.

Enkele maanden geleden werd illegale maïs uit de Verenigde Staten gesignaleerd in Europa. Nu is dezelfde maïs goedgekeurd voor import, mits het correct op het etiket wordt vermeld. De maisproducten werden al eerder door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) als veilig beschouwd. Het zaaien van de rassen is in Europa nog niet toegelaten. Dean Oestreich, vice president van DuPont, roept de Europese Commissie op dat ook snel goed te keuren.

Herculex RW is genetisch gemodificeerd waardoor het beter bestand is tegen insectenvraat en minder bestrijdingsmiddelen nodig heeft. Herculex I, Roundup Ready Corn 2 is door traditionele veredeling ontwikkeld en stamt af van twee andere genetisch gemodificeerde maïslijnen. Ze mogen nu toegepast worden in veevoeder, voedingsmiddelen voor import en verwerking.


bron: DuPont met dank aan foodholland
Dit artikel afdrukken