Het FD meldt dat minister van Buitenlandse Zaken Koenders zich als lidstaat van de EU niet vertegenwoordigd acht door de woorden van de premier van de huidige EU-voorzitter Slowakije.

De Slowaakse premier Fico pleitte deze week voor opheffing van de onlangs verlengde EU-sancties tegen Rusland. President Vladimir Poetin zet zijn importboycot tegen Europese landbouwproducten voort en bouwt inmiddels zijn eigen landbouw op. De geopolitieke spanningen lopen verder op door de rol die Rusland speelt in de het Midden-Oosten. Door de Russische positiekeuze komen meer vluchtelingen naar Europa dan nodig. Velen van hen komen aan in de oostelijke EU-lidstaten, maar die zien hen liever niet komen.

De uitspraken van Fico druisen in tegen het officiële EU-beleid. De Europese Commissie vormt een pact met de VS tegen Rusland. De Slowaakse weerstand tegen de sancties is bekend. Koenders meent echter dat een EU-voorzitter zich meer op de vlakte moet houden en "in dit soort gevoelige dossiers goed moet luisteren naar alle betrokkenen." Koenders zegt voorts dat de Slowaakse premier "in elk geval" niet namens hem heeft gesproken en dat hij denkt "dat het niet verstandig is als het voorzitterschap op dit hoge niveau dit soort boodschappen afgeeft.'

Volgens het FD is de positie van Slowakije als EU-voorzitter "delicaat" omdat het land weigert vluchtelingen op te nemen. Daarom botst het land veelvuldig met Duitsland. Fico weet zich echter gesteund door buurlanden als Polen en Hongarije. Op het gebied van het opheffen van de Russische sancties kan zijn land echter rekenen op de sympathie van Frankrijk dat lijdt onder een onoplosbare boerencrisis die mogelijk verzacht had kunnen worden door de Russische sancties in een vroegtijdig stadium op te lossen.
Dit artikel afdrukken