EU27 has endorsed the Withdrawal Agreement and Political Declaration on the future EU-UK relations.
— Donald Tusk (@eucopresident) November 25, 2018
Het akkoord van vandaag betekent niet dat het proces nu ten einde is. Na de EU-leiders moeten nu het Europees Parlement en het sterk verdeelde Britse parlement hun goedkeuring verlenen.
'Letter to the Nation'
De Britse premier Theresa May heeft dan ook nog een duizelingwekkende klus te klaren. Vandaag begint ze met een charme-offensief, gericht op het brede publiek. May publiceerde een 'Letter to the Nation', een open brief aan alle Britten. In de brief legt ze uit aan de Britse bevolking uit wat de pluspunten van haar deal zijn, in de hoop dat de Britten de druk op hun eigen parlementsleden zullen opvoeren om tijdens de - cruciale - stemming volgende maand in te stemmen met de voorliggende deal.
De voortekenen dat dat zal gebeuren zijn niet gunstig. Zowel binnen Mays eigen Conservatieve partij, als bij de Labour-oppositie heerst grote weerstand tegen de deal die Groot-Brittanië de facto nòg afhankelijker maakt van de EU omdat Westminster na May's brexit niet meer mee mag regeren. Bovendien lijkt May met haar nu voorgestelde oplossing voor de Ierse grenskwestie de gedoogsteun van de Noord-Ierse DUP-partij verspeeld te hebben.
De oproep aan het Britse volk lijkt dan ook een slimme strategische stap. De Britse kiezers hebben indertijd gekozen voor brexit en deze deal is de best haalbare, verzekert MayOndertussen lijkt May bij het bedrijfsleven wel op steun te kunnen rekenen. Ook al is er volgens het Financieele Dagblad sprake van een 'douane-unie die niemand wil', het bedrijfsleven weet in ieder geval waar het aan toe is. Dat geldt ook in grote lijnen voor de hele Britse economie, die bij een 'no deal' in een economische crisis zonder weerga gestort dreigt te worden.
De oproep aan het Britse volk lijkt dan ook een slimme strategische stap. De Britse kiezers hebben indertijd gekozen voor brexit en deze deal is de best haalbare, verzekert May het electoraat nu al een kleine twee weken vastberaden. In het Britse politieke bestel zijn de in kiesdistricten gekozen MP's (Members of Parliament) een direct kanaal voor wat er bij de kiezers leeft. Partijpolitieke en persoonlijke voorkeuren zijn dus niet allesbepalend bij de aankomende parlementsstemming. Dat lijkt May zich donders goed te realiseren. Zij trekt de komende 2 weken het land door, meldt de BBC. met haar boodschap: "I will be campaigning with my heart and soul to win that vote and to deliver this Brexit deal, for the good of our United Kingdom and all of our people."
Gaat het lukken? Onder de hashtag #BackTheBrexitDeal op twitter komt de diepe verdeeldheid van de Britten meteen al klaarhelder aan het licht.
Op De Correspondent geeft journalist Joris Luijendijk zijn kijk op het ontstaan en de toekomst van brexit.
De NRC schrijft: In 38 minuten was het zondagochtend gebeurd. De Europese regeringsleiders stemden voor het eerst in het bestaan van de Europese Unie in met een verdrag dat officieel het vertrek van een lidstaat regelt: dat van het Verenigd Koninkrijk, dat op 29 maart uit de Unie stapt.
En toen? „Geen applaus, geen bloemen”, vatte premier Mark Rutte de stemming op de Europese top na afloop samen. „Iedereen zei: dit is een sombere dag”.
Volgens oud-premier Tony Blair (Labour) zal er een tweede referendum moeten komen omdat deze -'best haalbare' - deal slecht voor het Verenigd Koninkrijk is in de ogen van zowel brexiteers als pro-Europese Britten en daarom niet door het parlement komt.
Final Say: Tony Blair claims Labour moving towards backing new Brexit referendum https://t.co/qC6YZ8ZRtf pic.twitter.com/fxe58A0Fjq
— Politico Digital UK (@PoliDigitalUK) November 25, 2018
Op 6 december organiseren de Sdu en Foodlog met medewerking van de NVWA het congres Voedselveiligheid in stadion Galgenwaard (Utrecht). Daar zal de NVWA en Bernd van der Meulen, directeur European Institute for Food Law vertellen waar brexit vandaan komt en waar het naartoe gaat. Het congres staat in het teken van de spanning tussen wat mag van de wet en wat mag van de (nieuwe) moraal. Schrijf je nu in. Foodlog leden ontvangen €50 korting voor het congres. Ben jij al lid? Schrijf dan je in via deze link
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De stellingnames vandaag in het Britse parlement, zijn door de BBC kort samengevat:
Will MPs vote for Brexit deal
Mijn politieke intuïtie geeft me in dat het Britse parlement geen instemming geeft aan een Brexit deal.
Op dinsdag 11 december stemt het Britse parlement over het brexitakkoord dat Theresa May met de EU heeft gesloten, meldt De Morgen.
"De stemming - de ‘meaningful vote’ - vindt plaats op het einde van een vijf dagen durend debat dat op dinsdag 4 december van start gaat. Enkel op vrijdag is er geen zitting van het Lagerhuis." De datum van 11 december staat in een brief die vandaag verspreid werd onder de parlementsleden van de Conservative Party.