Volgens de Sunday Times zou May er in de onderhandelingen met de leden van de Europese Unie in geslaagd zijn een oplossing te vinden voor de Ierse grenskwestie, het belangrijkste obstakel in de brexitonderhandelingen.

May zou achter gesloten deuren voor elkaar gekregen hebben dat het gehele Verenigd Koninkrijk - en dus ook Noord-Ierland en bijvoorbeeld remainer-regio Schotland - vooralsnog binnen de douane-unie met de EU blijft. De EU zou kunnen accepteren dat inspecties en controles op goederen door Britse toezichthouders niet per se aan de grens - lees Ierland - hoeven plaats te vinden, maar ook in the market kunnen plaatsvinden, lees: in fabrieken en winkels binnen de Britse grenzen. Daarnaast zou May op koers liggen voor een 'future economic partnership' (FEP) met de EU dat een vrijhandelsverdrag mogelijk maakt naar het model van bijvoorbeeld CETA, het verdrag tussen de EU en Canada.

De voorbereidingen voor de final deal zouden veel verder zijn dan tot nu toe gedacht. Tot nu toe werd een vaag plan verwacht van een paar pagina's, maar in werkelijkheid zou er een gedetailleerd plan van ruim 50 pagina's klaar liggen, schrijft de krant. En delen daarvan "zouden geschreven kunnen zijn door Jacob Rees-Mogg", de leider van de fervente Eurosceptics. Het gaat daarbij specifiek om de 'uitstapclausule' dat Groot-Brittannië niet voor eeuwig deel zal blijven uitmaken van de douane-unie.

Aanstaande dinsdag zou May de uitgewerkte plannen met haar kabinet bespreken. Dan kan ze vrijdag de EU laten zien dat er voldoende vooruitgang is geboekt om een speciale EU-top in november te organiseren. In december stemt het Britse parlement over de deal.

De Sunday Times schetst in detail hoe May haar plan er nu door wil jassen. Binnen haar kabinet kan ze tegenstribbelende ministers dwingen het plan te steunen omdat zij anders persoonlijk verantwoordelijk zullen zijn voor een no deal-brexit. Tegenstanders van de brexit kan ze voorhouden dat Groot-Brittannië zo dicht mogelijk bij de EU blijft, terwijl ze de Eurosceptics de worst kan voorhouden van het FEP met zijn uitstapclausule.

May kan met deze aanpak zowel haar eigen partijleden die tegen de brexit zijn tevreden stellen, als politici van oppositiepartij Labour over de streep trekken haar te steunen. Een bron verwoordt het zo: "De premier zal kunnen zeggen dat er geen 'backstop' meer is, dat we daar vanaf zijn - succes. Het betreft heel Groot-Brittannië - succes. Er is een exit-clausule - succes. En je hebt Canada. De kleine lettertjes... 'Ireland is f*****." De letters na de 'f' laten het invullen van 'ucked' toe. Ierland trekt aan het kortste eind en moet accepteren dat een niet EU-lid in the market beslist over grensverkeer van goederen, maar weet nog van niets.

Een woordvoerder was er als de kippen bij om het bericht af te doen als 'speculatie'.
Dit artikel afdrukken