Afgelopen zaterdag was het precies 10 jaar geleden dat de EU beloofde met voedingsprofielen te komen die een einde moesten maken aan misleidende claims op voedselverpakkingen. Opnieuw roept de Europese consumentenorganisatie BEUC de Europese Commissie op om onterechte gezondheids- en voedingsclaims een halt toe te roepen.

Volgens BEUC doen claims zoals ‘rijk aan vezels’ op producten vol met suiker, vet en zout voedingsmiddelen gezonder lijken dan ze werkelijk zijn. “Alleen gezonde producten verdienen een claim,” aldus Monique Goyens, directeur-generaal van BEUC.
Voedingsprofielen zouden kunnen helpen door de maximale hoeveelheden vet, suiker en zout vast te stellen. Fabrikanten die deze hoeveelheden overschrijden, mogen geen claims op hun producten zetten.

De externe studie die aan de evaluatie ten grondslag ligt, is in juni 2018 afgerond. De EU zal voortbouwen op de studie en kijken of de voedingsprofielen die destijds bedoeld werden nog wel gewenst zijn. Naar verwachting komt er halverwege dit jaar een profilering die alles wat er in een product zit communiceert. Die aanpak heet 'volledig geïnformeerd’ beleid.


Monique Goyens viert 10 year 'non-anniversary' van voedingsprofielen.
FoodNavigator - ?Consumers have been mislead?: BEUC insists nutrient profiles 10 years overdue
  • Deel
Druk af