Chupa Chups lolly's met vezels en vitamine C die het immuunsysteem ondersteunen, of Sultana YoFruit bosvruchten als bron van vezels en calcium. Niemand kijkt ervan op als dit soort in een voedingsclaims verpakte gezonde beloften op producten staan. Ook op ongezonde producten staan ze. Logisch, want zo kunnen fabrikanten hun product een gezonde uitstraling te geven.

En dat kan gewoon omdat de eisen voor een voedingsclaim zich richten op één voedingsstof per keer. Voor 'bron van vezels' moet er minimaal 3 gram vezels per 100 gram product in zitten. Over de hoeveelheid suiker en vetgehaltes zegt zo'n claim niets, maar dat weet de consument niet.

Misleiding dus, die 'gezonde' lolly's, vindt de Consumentenbond. En reden om de te soepele regels rondom deze claims op Europees niveau aan te pakken.

"Fabrikanten maken vaak goede sier met vezels in een ongezond koekje of vitamines in mierzoete drankjes," zegt Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond. "Deze healthwashing zien we bijvoorbeeld bij Van Delft en Sultana die schermen met ijzer, vezels en calcium in hun koekjes. En Aldi en Red Bull leggen graag de nadruk op de vitamines in hun drankjes. Maar voedings- en gezondheidsclaims maken sterk bewerkte snacks en zoete dranken niet plotseling gezond."

De Consumentenbond pleit, samen met BEUC, de Europese koepel van consumentenorganisaties, voor de centrale invoering van voedingsprofielen. Dat zijn een soort richtlijnen voor de grenswaarden voor bijvoorbeeld de hoeveelheid suiker, verzadigd vet en zout in een product. De Europese Commissie werkt aan het opstellen van deze voedingsprofielen en is van plan de regels rondom voedingsclaims te verscherpen. Zit er in een product meer suiker, vet of zout dan volgens het voedingsprofiel toegestaan is, dan mag er geen voedingsclaim op en is 'health washing' niet langer mogelijk.

Claims zijn dan voortaan voorbehouden aan gezonde producten die de claims echt verdienen, hopen de in de BEUC verenigde Consumentenbonden in de Europese Unie.
  • Deel
Druk af