In de soms heftige discussies hier zou je het bijna vergeten, maar een belangrijke functie die voeding kan spelen is het verbinden van mensen.

Het Innovatienetwerk ziet die ontwikkeling, en ziet verandering aan de horizon. In een recente publicatie presenteren ze 18 pareltjes van samen goed eten. Ze interviewen de initiatiefnemers en schetsen zo voorbeelden van samen eten op scholen en in zieken-, zorg-, buurt- en bejaarden tehuizen. De pareltjes staan of vallen volgens de interviewers met de drive van de eenling die de motor vormt. Al begint de bureaucratie in een aantal gevallen langzaam mee te bewegen. En de voordelen die men ervaart?
* genieten, geluk en beleving
* gezondheid, minder over- en ondervoeding
* welzijn, comfort en kwaliteit van leven

imageOpvallend is dat 17 van de 18 pareltjes de ‘kwetsbare’ groepen in de samenleving betreft. Samen eten vinden we blijkbaar vooral iets voor de jongeren en ouderen onder ons. Wij -de snelle, zelfstandige, volwassen hedonisten- hebben die binding via eten schijnbaar niet nodig – of we regelen dat zelf wel.

Toch!? .............. of toch niet? Ook Dick Boer, directeur van Albert Heijn, ziet sociale verbinding als de volgende stap in de richting van de voedselconsument. Op een congres van Ingenieurs over de ‘future of foods’ (11 oktober 2006, ja het is al even geleden) gaf Boer inzicht in de voedsel visie van AH. Na de stappen: gemak, gezond en goedgevoel zitten we aan de top van onze Maslov piramide.

En wat blijkt? Twee lagen van de piramide zijn veronachtzaamd: de groeiende obesitasproblematiek laat zien dat eten om te ‘overleven’ een wat vreemde weg in is geslagen. Daarnaast heeft al het gemak ervoor gezorgd dat je niet meer samen hoeft te komen om te eten. Ieder eet op zijn eigen moment en wijze. De behoefte aan ‘sociale verbinding’ wordt vergeten. We moeten weer landen in de basiswaarden zo stelt Boer. Hier moet de keten op in spelen: The connected eating experience op plekken waar je wil eten én wil zijn. (Zie wurTV de presentatie van Boer start vanaf slide no. 83).
Samen eten dus als bindmiddel, als netwerkvormer ..... voor bejaarden, voor kinderen .... en voor ons. Toch?!
Dit artikel afdrukken