Volgens een artikel in Les Echos loopt de productie van zomerfruit dit jaar wel twee tot drie weken achter bij andere jaren. Mogelijk is dit een effect van klimaatverandering.

Dat betekent voor bijvoorbeeld meloenen dat dat na een 'tekort' (124.000 ton van eind juni tot half augustus, tegen 162.000 ton gemiddeld van 2009 tot 2012), er afgelopen week een meloenengolf van een ongekende 35.000 ton meloenen de markt overspoelde.

De prijs zakte navenant. Bracht een meloen in juli nog 2,50 op, nu mag een teler in zijn handen knijpen als hij een euro per meloen krijgt. Het einde van de overvloed wordt niet voor eind september verwacht.

Fruitboeren houden met argusogen de weerberichten in de gaten. Als het namelijk lekker weer blijft, krijgen ze hun fruitbergen nog wel verkocht. Maar als de temperatuur te laag wordt en de herfst vroeg invalt, zitten ze met een probleem. "Het vervelende is dat de Parijzenaars die terug zijn van vakantie geen zin hebben meloen te eten als het 16 graden is", zegt fruitgroothandelaar Jérôme Desmettre.

De prijs van verse groenten en fruit is heel weersafhankelijk, Het is niet uitzonderlijk dat er een prijsverschil van 15 procent of meer optreedt tussen de ene en de andere maand, zoals het voorbeeld van de meloenen laat zien. Maar het kan verkeren. Waar de meloenen in prijs dalen door het overaanbod, blijkt de prijs van perziken juist 29% boven het gemiddelde van de jaren 2008-2012 uit te pieken.

Klimaatverandering biedt kansen en verandert markten. Misschien moeten de vakanties een week of wat wordem opgeschoven. Zoals inmiddels uit tal van onderzoeken naar voren komt, passen ook de dieren hun gedrag daar verrassend snel op aan.

Fotocredits: Jordi Payà
Dit artikel afdrukken