Tot de leeftijd van 1 jaar is koemelk voor baby's geen optie. Koemelk bevat te veel eiwit en te weinig ijzer en goede vetten. Maar niet elke moeder kan borstvoeding geven. Daar komt kunstvoeding om de hoek kijken. De eerste babymelkpoeders kwamen in de tweede helft van de 19e eeuw op de markt. Nog altijd doen producenten de nodige research om de samenstelling van kunstmelk te perfectioneren zodat het zoveel mogelijk op de melk uit de menselijke moederborst lijkt.

Met baby's is het een beetje als met cola. Zoals de een zweert bij Pepsi, wil de ander alleen Coca-Cola
Met baby's is het een beetje als met cola. Zoals de een zweert bij Pepsi, wil de ander alleen Coca-Cola. Niet elke baby die poedermelk drinkt, pikt zomaar een ander merk dan het kind gewend is. Ook zijn er baby's die speciale voeding krijgen wegens een allergie, bijvoorbeeld omdat ze te vroeg geboren zijn. Juist zulke speciale poedermelk is slecht verkrijgbaar als gevolg van de Amerikaanse poedermelkcrisis. Geen wonder dat in sommige regio’s ouders hun hele netwerk en social media inschakelen op zoek naar een bus van hun poedermelk. Soms rijden ze er zelfs honderden kilometers voor.

Hoe dit kon gebeuren?
In februari jl. roept Abbott, een van Amerika’s grootste producenten van babyvoeding, een aantal poederproducten voor babyvoeding vrijwillig terug. De terugroepactie volgt op 4 gevallen van een zeldzame infectie na de inname van zuigelingenvoeding, waaraan 2 baby’s overlijden. Ook stelde de FDA tekortkomingen in de voedselveiligheid in de fabriek vast. Abbott legt zijn fabriek in Michigan stil. Die is goed voor ongeveer een vijfde van de babymelkproductie van het bedrijf. In totaal heeft het bedrijf naar schatting zo’n 40% van de Amerikaanse babyformulemarkt in handen.

De terugroepactie is lang niet de enige reden voor het tekort. Ook de wereldwijde problemen met de bevoorradingsketen als gevolg van de coronapandemie hebben hun weerslag. Aan het begin van de pandemie hamsterden ouders wereldwijd zuigelingenvoeding. Daardoor bleef de vraag vorig jaar achter. Daarnaast steeg het aantal geboorten in 2022 als gevolg van de pandemie in 2021 maar daalde het aantal borstgevende moeders als gevolg van het einde daarvan, schrijft The Atlantic. Dat gooide de productieplanning van leveranciers in de war. En dat had weer tot gevolg dat de vraag groter is dan het aanbod.

WIC
De problemen roepen ook vraagtekens op over het beperkte aantal aanbieders op de markt en de macht die ze daardoor hebben. Ongeveer de helft tot tweederde van de zuigelingenvoeding die in de VS wordt verkocht, gaat via het WIC, een overheidsprogramma voor gezinnen met een laag inkomen. Hierdoor zijn 3 bedrijven, waaronder Abbott, oppermachtig geworden doordat alleen zij voeding via het programma mogen verkopen, schrijft Politico. Hierdoor hebben ouders nu weinig alternatieven voorhanden om hun baby te voeden. Die marktmacht vertaalt zich nu in een kwetsbaarheid.

Een andere factor is Amerika’s strenge regelgevings- en handelsbeleid. Buitenlandse leveranciers kunnen niet zomaar bijspringen. Tot deze week. De Amerikaanse voedselveiligheidsautoriteit FDA maakte bekend dat een procedure die normaal gesproken jaren kost aan de kant kon worden geschoven. Drie weken geleden was dat nog ondenkbaar, horen we in de wandelgangen. Het moet voor buitenlandse producenten makkelijker maken om babyvoeding te exporteren naar de VS. Zo makkelijk dat markttoegang opeens in een paar weken geregeld kan worden.

Luchtbrug
Het is niet het enige wat president Biden doet om het tekort op te lossen. Donderdag maakte de Amerikaanse president bekend een oude oorlogswet te gebruiken en een luchtbrug te openen.

De Amerikaanse regering laat melkpoeder invliegen door commerciële vliegtuigen die het leger inhuurt, liet het Witte Huis weten. Dat moet het invliegen van de zuigelingenmelk versnellen. Biden doet ook beroep op de zogenoemde Defense Production Act (DPA). Die wet geeft de president de bevoegdheid om te eisen dat producenten voorrang krijgen bij leveringen van ingrediënten of onderdelen. De wet werd tijdens de coronacrisis ook al gebruikt.

De discussie of de FDA en het Witte Huis de babymelkpoedersituatie onderschat hebben en te laat in actie schoten is koren op de molen van de Republikeinen. Ze zien het noodfinancieringspakket van $28 miljoen voor de FDA om het probleem aan te pakken als een bewijs van 'onbekwaamheid' van de regering. Biden verwerpt de gedachte dat zijn regering eerder had moeten ingrijpen.

Ondertussen sloten de FDA en Abbott deze week een overeenkomst om de productie in Michigan binnen 2 weken weer op te starten, zegt een persbericht. De gezondheidsautoriteit CDC, die samen met de FDA de zaak onderzocht, vond in haar onderzoek geen verband tussen Abbott-formules en de kinderziektes. Vanaf de herstart duurt het nog zo’n 6 tot 8 weken voordat de producten weer overal in de schappen liggen.

Dit artikel afdrukken