In verschillende merken babyvoeding zitten toxicologisch gezien te hoge gehaltes aan zware metalen, zoals arseen, lood en kwik. Dat werd vastgesteld in producten van grote producenten en ketens zoals Nestlé en Walmart, maar ook van producenten die zichzelf als biologisch en 'natuurlijk' profileren zoals Plum Organics en Beech Nut ('real food with simple ingredients').

Dat blijkt uit een rapport over babyvoeding. Het werd opgesteld in opdracht van het Huis van Afgevaardigden.

In Europa zijn de regels duidelijker en strenger
Inzage in testdata
De VS kennen geen wettelijke limieten voor zware metalen in babyvoeding. Een aantal van de betrokken fabrikanten zegt zich bij gebrek daaraan te houden aan richtlijnen van de EU en World Health Organization (WHO), en aan California Proposition 65 (een soort warenwet ten aanzien van mogelijk schadelijke stoffen die enkel in de staat Californië geldt). Deze bedrijven gaven voor het onderzoek de interne testprotocollen vrij die zij gebruiken om grondstoffen te testen, evenals de bijbehorende testdata. Hun eindproducten bleken desondanks hogere metaalconcentraties te hebben dan verwacht op basis van de grondstofdata - fiks hoger ook dan de bestaande richtlijnen van de Food and Drug Administration (FDA) voor metalen in drinkwater. Andere fabrikanten weigerden mee te werken aan de studie.

Het onderzoek roept ethische vragen op. Hoe moeten voedingsbedrijven met dit soort kwesties om gaan? Als ze niet meewerken, wekken ze de indruk dat ze iets te verbergen hebben. Wel meewerken maakt echter kwetsbaar. Door dit soort data te delen zijn bedrijven makkelijker aan te klagen. De eerste 'class action'-rechtszaken tegen de Amerikaanse fabrikanten zijn al aangespannen, aldus FoodNavigator.

Grondstoffen én eindproducten testen
Verschillende experts dringen er nu bij de FDA op aan om alsnog wettelijke maximale limieten te bepalen en fabrikanten te verplichten niet alleen hun grondstoffen maar ook de eindproducten te testen. Zware metalen komen van nature voor in bepaalde grondstoffen maar menselijk handelen (land- en mijnbouw, pesticidengebruik, industriële vervuiling) kan de concentraties fors verhogen, zegt Marion Nestle op haar blog FoodPolitics. Fabrikanten kunnen de vervuiling van hun eindproduct voorkomen door hun grondstoffen strenger te selecteren.

Onderwijl krijgen ouders het advies om hun kinderen geen babyproducten met rijst te geven, weinig sap, wortels of zoete aardappel, maar wel veel andere soorten groente en fruit. Een alternatief kan ook het geven van Europese babyvoeding zijn. In Europa zijn de regels namelijk duidelijker en strenger.
Dit artikel afdrukken