‘Poop Wars’ noemt een Amerikaanse dokter het. De centrale vraag in het hevige debat luidt: zijn poeptransplantaties vanwege het genezende effect van de darmbacteriën een medicijn of is het zoiets als het overbrengen van organen, weefsel en bloed van het ene lichaam op het ander?

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) moet binnenkort een beslissing nemen over de status van poep. Er wordt met spanning naar uitgekeken.

De beslissing bepaalt namelijk wie geld mag gaan verdienen aan fecale transplantaties.

Medicijn of behandeling?
Als het produceren en verkopen van gezuiverd fecaal materiaal hetzelfde is als het produceren en verkopen een willekeurig medicijn, dan is het big business voor de farmaceutische industrie. De kans is dan volgens Catherine Duff, oprichter van de patiëntenorganisatie Fecal Transplant Foundation, wel groot dat een dergelijke poeptransplantatie heel duur gaat worden en daarmee niet toegankelijk voor veel Amerikanen.

Als de FDA anders oordeelt, blijven artsen de controle houden over de behandeling en zal de behandelmethode tegen lagere kosten toegepast kunnen worden in ziekenhuizen en praktijken.

Dankzij de toediening van gezuiverde poep van donoren met gezonde darmen zijn inmiddels al duizenden Amerikanen genezen van hardnekkige en pijnlijke Clostridium difficile-besmettingen. Ondanks het feit dat tot op de dag van vandaag artsen geen idee hebben waarom het werkt, is de behandeling zeer succesvol.

Tot nu toe komt het grootste deel van de poep die in de VS voor fecale transplantaties wordt gebruikt van OpenBiome, de openbare, niet commerciële poepbank in Cambridge (in Nederland beheert het LUMC een poeptransplantatiebank). Daar hebben ze volgens The New York Times zowel verstand van zaken als humor. De kantoren zijn versierd met levensgrote poep-emoji’s, de vergaderzalen zijn vernoemd naar delen van het darmkanaal en de werknemersverjaardagstaarten hebben standaard dezelfde smaak: chocolade.

Poeppillen
Het Brits-Amerikaanse bedrijf produceert maandelijks 900 tot 1.000 behandelingen en ontwikkelde in 2015 een methode om op grote schaal poeppillen te produceren die in de dunne darm oplossen.

Geïnspireerd door het succes van fecale transplantaties, zijn Amerikaanse wetenschappers druk bezig met het ontwikkelen van soortgelijke behandelingen voor aandoeningen als obesitas, autisme, colitis ulcerosa en de ziekten van Alzheimer en Parkinson. De ontwikkelingen van deze nieuwe behandelmethode gaan razendsnel.
Dit artikel afdrukken