Hoogleraar Darren Reynolds zegt dat de techniek binnen een jaar geïmplementeerd kan worden, mits de levensmiddelenindustrie overtuigd is van de voordelen. De techniek is goedkoop en heeft geen invloed op de smaak of het uiterlijk van de verse producten. Reynolds ziet de spray als een oplossing voor voedselverspilling. Een dag langer houdbaar klinkt verwaarloosbaar, maar zorgt ervoor dat producenten hun oogst en distributie strategischer kunnen plannen, voordat bederf intreedt. "Zo'n klein dingetje kan een enorm verschil maken voor de hele voedselketen", aldus Reynolds.
De ontwikkelaars proberen momenteel eindgebruikers, inclusief supermarkten, van de voordelen van de spray te overtuigen.
Fotocredits: 'Vruchtgroenten', Maggie McCain
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dit middel is per definitie verboden voor gebruik binnen de EU. Het artikel zegt zelf al dat de bacteriën doodt die op de groenten zitten. Dit noemen wij decontamineren. Dit is volgens de geldende EU verordeningen (Wetgeving) verboden. Die meneer Reynolds zal zich ook moeten verdiepen in de EU regelgeving. Alleen spoelen met water of een hittebehandeling is toegestaan.
Zo ingewikkeld is dit behandelingsproces van het water ook weer niet zoals het beschreven wordt. Wij praten gewoon over elektrolyse van zout water waarbij er een beetje actief chloor ontstaat. En dat is het middel dat bij ons in het aanrechtkastje staat. het doodt 99,9% van de huishoudbacteriën. Dat zei de Tv-reclame ons vroeger.
Verder is het behandelen van groenten om het bacterievrij te maken de verkeerde zoekrichting. Het is gevolgenbestrijding. Je kunt beter een oorzaakanalyse uitvoeren op de vraag waar de bacteriën vandaan komen. De primaire sector is zich nauwelijks bewust van de bacteriologische besmettingen die op het land en op het boerenerf kunnen ontstaan. De gierwagen is het meest storende element. Zolang deze drijfmest voor het uitrijden niet gepasteuriseerd wordt (wat overigens erg duur is), dan zal de kiemdruk binnen de land- en tuinbouw sector hoog blijven.
Column januari 2013 mestinjectie verbieden
"is onschadelijk voor de huid" en "heeft geen invloed op smaak en uiterlijk"..........toch mijn vraag: en wat doet het IN ons lijf? Is het op de korte of zelfs lange termijn onschadelijk, hebben ze dat al getest, overeen periode van 10 jaar bijv? En wat doet het als men ermee spuit en inademt? Ook al minstens 10 jaar getest? Zout water dooe een electro-chemische cel sturen.......nou ik ben geen wetenschapper, maar het woord 'chemish' klinkt voor mij al onrustwekkend. En het dood alle?? bacteriën op de groente en fruit? IS dat nou ok wel zo goed dan? Wat nou als de gezonde bacteriën die we nodig hebben ook gedood worden? Wat doet dat met het product?
Zo zie je maar weer, leuke uitvindingen, maar iig van mij heel veel vragen aar ze mijns inziens toch ook maar eens hele lange testjaren voor moeten gaan houden. Ik kijk voorlopig wel zelf naar mijn groente en fruit hoe het eruit ziet, een lelijk plekje snijd ik wel weg...........nu maar hopen dat niet ineens alles dan ingespoten is dat ik geen keus meer heb, gaan we dat ook nog eens krijgen, we willen natuurlijk kunnen kiezen...............