Hoogleraar Darren Reynolds zegt dat de techniek binnen een jaar geïmplementeerd kan worden, mits de levensmiddelenindustrie overtuigd is van de voordelen. De techniek is goedkoop en heeft geen invloed op de smaak of het uiterlijk van de verse producten. Reynolds ziet de spray als een oplossing voor voedselverspilling. Een dag langer houdbaar klinkt verwaarloosbaar, maar zorgt ervoor dat producenten hun oogst en distributie strategischer kunnen plannen, voordat bederf intreedt. "Zo'n klein dingetje kan een enorm verschil maken voor de hele voedselketen", aldus Reynolds.
De ontwikkelaars proberen momenteel eindgebruikers, inclusief supermarkten, van de voordelen van de spray te overtuigen.
Fotocredits: 'Vruchtgroenten', Maggie McCain
Dit middel is per definitie verboden voor gebruik binnen de EU. Het artikel zegt zelf al dat de bacteriën doodt die op de groenten zitten. Dit noemen wij decontamineren. Dit is volgens de geldende EU verordeningen (Wetgeving) verboden. Die meneer Reynolds zal zich ook moeten verdiepen in de EU regelgeving. Alleen spoelen met water of een hittebehandeling is toegestaan.
Zo ingewikkeld is dit behandelingsproces van het water ook weer niet zoals het beschreven wordt. Wij praten gewoon over elektrolyse van zout water waarbij er een beetje actief chloor ontstaat. En dat is het middel dat bij ons in het aanrechtkastje staat. het doodt 99,9% van de huishoudbacteriën. Dat zei de Tv-reclame ons vroeger.
Verder is het behandelen van groenten om het bacterievrij te maken de verkeerde zoekrichting. Het is gevolgenbestrijding. Je kunt beter een oorzaakanalyse uitvoeren op de vraag waar de bacteriën vandaan komen. De primaire sector is zich nauwelijks bewust van de bacteriologische besmettingen die op het land en op het boerenerf kunnen ontstaan. De gierwagen is het meest storende element. Zolang deze drijfmest voor het uitrijden niet gepasteuriseerd wordt (wat overigens erg duur is), dan zal de kiemdruk binnen de land- en tuinbouw sector hoog blijven.
Column januari 2013 mestinjectie verbieden