imageHet lijkt erop dat er eindelijk weer eens rechtoe rechtaan goed nieuws te melden valt: er is nu betaalbare tagatose. Uit Belgisch Limburg.

De Limburgse producent van gezonde voeding Damhert ontwikkelde een technologie om goedkoop tagatose te produceren en brengt het binnenkort op de markt. Damhert investeert bovendien ruim 2,5 miljoen euro in zijn vestiging in Heusden-Zolder.

De witte, korrelige substantie verschilt in niets van de 'fijne suiker' zoals wij die gebruiken in de keuken bij het bereiden van cake en taart, in onze koffie en op pannenkoeken. Ook de smaak is identiek. Toch heeft tagatose niets met suiker te maken. Tagatose is een natuurlijke suiker die voorkomt in zuivelproducten als ze verwarmd worden.

Tagatose werd ontwikkeld door een Amerikaanse farmaceutische groep en werd aanvankelijk gebruikt bij de behandeling van darmkankerpatiënten. Tagatose herstelt namelijk de darmflora. Professor Christian Vastenavond: "Maar tagatose blijkt ook een zoetstof te zijn met ongekende voordelen. Zo heeft tagatose geen enkel effect op de suikerspiegel in het bloed, waardoor ook diabetici het probleemloos kunnen gebruiken en heeft het een veel lager caloriegehalte dan suiker. Het risico van tandbederf is onbestaande."
Het voordeel ten opzichte van traditionele suikervrije zoetstoffen is dan weer dat je het in bulk kunt gebruiken, wat handig is bij het bereiden van confituur of chocolade. "Tagatose is een natuurproduct, het menselijk lichaam komt er dus niet tegen in opstand."

Concurrentieel
Het was de Deense zuivelproducent Arla Foods die de licentie op tagatose kocht, maar er niet in slaagde om het aan een concurrentiële prijs te produceren. Het Limburgse bedrijf Damhert slaagde daar via R&D-zusterbedrijf Nutrilab wel in. Dankzij de Limburgse technologie gebeurt de productie van tagatose voortaan ruim 80 procent goedkoper. Alle nodige patenten zijn inmiddels aangevraagd.

Damhert brengt tagatose vanaf september op de markt. Eerst als ingrediënt van confituur, snoep, koekjes en andere producten onder eigen naam, later ook in andere vormen, als zoetstof voor koffie bijvoorbeeld. Er lopen ook gesprekken met bedrijven die de grondstof willen kopen. "De mogelijkheden van tagatose zijn gigantisch," aldus Geert Schoofs, afgevaardigd bestuurder van Damhert.

De markt van de natuurvoeding en functionele voeding is de voorbije jaren enorm gegroeid. De belangstelling voor "voeding die niet geneest maar wel voorkomt" is groot. Momenteel haalt Damhert een omzet van 20 miljoen euro. De voorbije jaren was er een groei van 15 tot 23 procent. De lancering van tagatose in september geeft die groei waarschijnlijk nog een extra injectie. "Wij houden terdege rekening met een omzetverdubbeling de komende twee jaar," aldus Geert Schoofs.

Momenteel wordt een investering afgewerkt van ruim 2,5 miljoen euro in nieuwe gebouwen en machines. Bij Damhert werken 70 mensen. En voor wie wil weten waar de naam 'Damhert' vandaan komt? Geert Schoofs: "Het damhert is een dier dat heel zorgvuldig te werk gaat bij de keuze van zijn voeding."


Bron: het belang van limburg
Dit artikel afdrukken