imageBelgisch bier straks in het ziekenfonds?!

De buitendienst wijst ons op een artikel in het wetenschapskatern van NRC-Handelsblad van zaterdag 9 februari over probiotica. En in het bijzonder op een verrassende mededeling daarin van een Nijmeegse hoogleraar binnenwerk (interne geneeskunde).

In het artikel staat dat 'gezonde' mensen zo goed als niets aan probiotica hebben - dus weggegooid huishoudgeld - en dat ze bij zieke mensen en (kleine) kinderen enig soelaas lijken te kunnen bieden.
Maar niets is zeker. Soms lijken ze te helpen, soms niet en welke bacteriestammen wat waar in de darmen doen is ongewis. Wereldwijd is men nog niet verder dan dat er 'veel meer onbekend is dan bekend over de moleculaire microbiologie in de darm' en zolang je daar nog niet genoeg van weet blijft het modderen en vooral gokken met probiotica. Maar dan.

De krant: 'Jos van der Meer, hoogleraar algemeen interne geneeskunde van het UMC St Radboud in Nijmegen heeft gemengde gevoelens bij probiotica. Hij vindt dat voedingssuplementen zoals probiotica in patientenstudies te snel het voordeel van de twijfel krijgen. Maar zelf adviseert hij zijn patienten met zware antibioticakuren om Hoegaarden Grand Cru te drinken, met de droesem erbij voor de levende biergist.'
Helpt dat dan?
Van der Meer in de NRC: 'Sindsdien heb ik bij deze patienten geen diarree meer gezien.'

Da's de ware geneeskunde: ervaring, een betere raadgever dan zogenaamde kennis.
Dit artikel afdrukken