image

Soms vraag je je af, waarom er zo moeilijk wordt gedaan over eten. Er worden kapitalen besteed aan de ontwikkeling van gezonde 'functionals'. Om nog maar te zwijgen over de marketingcommunicatiekosten waarmee ze de wereld in worden geslingerd.

Het volgende nieuws is dan ook huiveringwekkend.

Een ontbijt bestaand uit een broodje ham en kaas vormt de beste manier om de dag mee te beginnen. Wetenschappelijke experimenten van de universiteit van Swansea laten zien dat deze combinatie de grootste positieve invloed heeft op het geheugen, de kwaliteit van werkzaamheden en de concentratie. De resultaten zijn beter dan bij een ontbijt van cornflakes dat met name bij Britse schoolkinderen erg populair is. De wetenschappers analyseerden de Glycemische Lading (GL) van verschillende ontbijtvarianten. De GL geeft aan met welke snelheid de koolhydraten in de voeding in de vorm van glucose aan het bloed worden afgegeven. Een ontbijt op basis van cornflakes aangeuld met suiker of een siroop kennen een hoge GL-waarde. Dat leidt tot een dip in prestaties aan het eind van de ochtend, stellen de wetenschappers. Voor een ontbijt met brood, jam en eieren, aangevuld met yoghurt is dat al minder, maar volkoren brood met ham en kaas als ontbijt scoort het gunstigst.

David Benton, als professor in de psychologie verbonden aan de universiteit in Swansea, deed onderzoek bij 6 en 7 jarige kinderen. Hij volgde hen gedurende een periode van 4 weken. De kinderen gebruikten verschillende soorten van een ontbijt, telekens met dezelfde hoeveelheid calorieën. Na het ontbijt werden ze gevolgd via verborgen camera's, waarbij werd vastgelegd hoe ze zich op hun werk wisten te concentreren. Dat bleek beter na een ontbijt met een lage GL-waarde. De resultaten van zijn studies zijn volgens Benton ook geldig voor volwassenen.


bron: The Sunday Times
Dit artikel afdrukken