De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het Bijwerkingscentrum Lareb ontvingen regelmatig meldingen over gezondheidsklachten door het slikken van supplementen met een hoge dosering vitamine B6. Gebruikers kregen neuropatische klachten, zoals gevoelloosheid, tintelingen of ernstige zenuwpijn in de handen en voeten.

Functie van vitamine B6
De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) voor vitamine B6 voor volwassenen is 1,5 milligram per dag; dit is de hoeveelheid die je nodig hebt om gezond te blijven. In Nederland komt een tekort aan vitamine B6 nagenoeg niet voor. Met een normaal voedingspatroon krijgen Nederlanders voldoende vitamine B6 binnen. Het zit in producten zoals vlees, peulvruchten, graanproducten, aardappelen, vis en bananen.

Fabrikanten van voedingssupplementen prijzen vitamine B6 vaak aan als 'goed voor het geheugen' en 'goed voor het zenuwstelsel’. Vitamine B6 is inderdaad betrokken bij een efficiënte werking van het zenuwstelsel, maar alleen bij normale (lees: lage) hoeveelheden. Hogere concentraties kunnen juist het tegenovergestelde effect hebben.

Verder is vitamine B6 belangrijk voor de stofwisseling, met name voor de afbraak en opbouw van aminozuren: de bouwstenen van eiwitten. Het reguleert de werking van bepaalde hormonen en is nodig voor de groei, bloedaanmaak en een goede werking van het immuunsysteem.

Veilig maximum
De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) stelt dat een dosering van maximaal 25 milligram vitamine B6 per dag veilig is voor volwassenen. Dat is meer dan 16 keer de ADH. Voor kinderen ligt deze grens lager.

Omdat vitamine B6 ook met de normale voeding wordt opgenomen, is in de Warenwet voor voedingssupplementen een maximum gesteld van 21 milligram vitamine B6 per dag. Het is onmogelijk om met normale voeding aan de EFSA-bovengrens van 25 milligram te komen. Om het in perspectief te zetten: deze inname staat gelijk aan 10 kilo aardappelen of 65 bananen. Alleen met een teveel aan vitaminesupplementen of vitaminesupplementen met een te hoog gehalte vitamine B6 kan dit maximum worden bereikt.

Waarom dan toch die hoge dosering?
Vooral onder sporters is vitamine B6 populair omdat het de opbouw van spieren en de energievoorziening naar de spieren zou bevorderen. Méér wordt snel als gezien beter. Gelukkig is er wel steeds meer bewustwording van de consequenties van een te hoge dosering.

Advies
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 100% van de ADH te nemen als je toch kiest voor B6 als voedingssupplement. Dit betekent niet meer dan 1,5 milligram per dag.

De supplementen met meer dan 21 milligram liggen nog steeds in de winkel. Ze mogen verkocht worden tot ze zijn uitverkocht. Het blijft daarom belangrijk om goed op het etiket te kijken.
Dit artikel afdrukken