Hoe zeg je nou op een simpele manier wat goed eten en drinken is? Michael Pollan loste dat in de VS op met een actie in de New York Times. Amerikanen konden hun ideeën in mooie volzinnen inleveren en hij zocht de leukste eruit en maakte er vervolgens een boekje van, Food Rules.

D'r zitten smakeloze bij van het type 'the whiter the bread, the sooner you're dead' en echt onzinnige als 'If it came from a plant, eat it; if it was made in a plant, don’t'. Er is is niks mis met sardines of confit de canard uit een fabrieksblik of met goeie gedroogde groenten in een zakje.
D'r zitten ook hele goeie bij. Neem bijv. 'Eat when you are hungry, not when you are bored'. Maar tis nogal plat Amerikaans.

Waarom zouden we het importeren en straks alweer een Amerikaans boek in de schappen hebben? Goed voor de verkopen, maar het kan ook Nederlands en gratis. Daarom doen we het op internet. Hier en op twitter en altijd met de hashtag #ER, van eetregels. Zo hou je dus 136 karakters over om het te zeggen. Kort, krachtig, liefst met een mooi rijm of sterk beeld. Dat gaat rondzingen.

Desnoods maken we er ooit een boek van (vooruit, een collectieve aalmoes voor het onderhoud van deze site; met vermelding van de bedenkers van de regels uiteraard), maar laat het vooral open en bloot op Internet gaan zwerven en duidelijk herkenbaar zijn. Onderzoek leert dat 'gewone' mensen inmiddels meer op Internet zijn, dan lieden die boeken kopen en de NRC of Trouw lezen.
#ER moet bekend worden als dagelijks vermaak waar je even naar gaat zoeken. We starten wekelijks een rondje. Hier en op twitter en we hangen het resultaat aan dit lijntje.

De Dutch Rules zijn anders dan de Amerikaanse. We benoemen wekelijks een onderwerp en bepalen daar de gezonde regels omheen.
We beginnen met appelsap. Het komt van een plant, maar wordt gemaakt in een 'plant' (fabriek). Hoe drink je appelsap gezond, of kan dat helemaal niet?

Doel: een zo kort mogelijke regel die lekker in je hoofd blijft hangen en precies uitdrukt hoe het zit. Heb je echt een briljante die langer is dan 136 karakters, dan zet je die maar hieronder. Maar dan ook alleen als'ie echt briljant is.




Michael Pollan legt in The Daily Show bij John Stewart uit wat Food Rules zijn. Hij ziet een verbintenis met iets wat ik hier ooit schreef overRutte, Obama, Broccoli en de rol van Ziektekostenverzekeraars.





Dit artikel afdrukken