Bijna 80% van de werkzame miljonairs is als zelfstandige actief, circa de helft als directeur-grootaandeelhouders en een derde als zelfstandig ondernemer. Ter vergelijking: bij niet-miljonairshuishoudens is 15% zelfstandige, merkt het CBS op. De landbouwsector, inclusief bosbouw en visserij, kent relatief veel zelfstandige ondernemers. Hun vermogen zit in de grond en stallen die ze bezitten. Onder de miljonairs in de landbouw zijn 6.100 melkveehouders (ongeveer de helft van alle melkveehouders) en 3.300 akkerbouwers en telers (circa een kwart).
Bijna 80% van de werkzame miljonairs is als zelfstandige actief, circa de helft als directeur-grootaandeelhouders en een derde als zelfstandig ondernemer. Ter vergelijking: bij niet-miljonairshuishoudens is 15% zelfstandige, merkt het CBS op. De landbouwsector, inclusief bosbouw en visserij, kent relatief veel zelfstandige ondernemers. Hun vermogen zit in de grond en stallen die ze bezitten. Onder de miljonairs in de landbouw zijn 6.100 melkveehouders (ongeveer de helft van alle melkveehouders) en 3.300 akkerbouwers en telers (circa een kwart).
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
"Vermogen in de dode hand" bij boeren m.i. niet juist gebruikt. Vermogen in de dode hand word normaliter gebruikt voor vermogen (vermogensbestandelen) waarvan het rendement ten goede komt aan bijv. het doel van de stichting of aan de kerk. Er is niet een persoon aan te wijzen die vrij over het vermogensbestandeel kan beschikken.
Bij boeren kan een wijzing binnen het bedrijf aanleiding zijn om grond te laten herwaarderen, de grond die in het verleden is gekocht of gekregen komt daarna op de balans tegen een huidige actuele waarde. De balanswaarde stijging is onbelast i.v.m. landbouwvrijstelling.
Bij de financiering van grond is de rente aftrekbaar, de waardestijging (waardeveranding eigenlijk want bij daling ook geen aftrek) onbelast, geen vermogensrendementheffing in box 3 want het staat op de bedrijfsbalans. Zeer gunstig dus en een prachtig bezit wat niet aan slijtage onderhevig is. De aflossingsvoorwaarden van een eventuele lening maken het (on)mogelijk om grond te kopen voor een boer, m.a.w. brengt de rest van het bedrijf genoeg op om de aflossing van de aangekochte grond te betalen.
Boeren die een bedrijf krijgen of erven betalen ook nauwelijks belasting, de zgn. bedrijfsopvolgingsfaciliteit (5 jaar bedrijf voortzetten en de aanslag schenkingsbelasting valt weg).
Grondwaarde, meestal neemt men een stuk verkochte grond in de omgeving en die waarde word vervolgens toegegekent aan alle andere hectares in de omgeving? Hetzelfde mechanisme speelt bijv. als er in een straat 1 huis duur verkocht word, zijn dan alle bewoners van die straat in een keer rijker? De werkelijkheid is natuurlijk dat de prijs gebaseerd is op een bepaald volume in dit geval 1 huis of 1 stuk grond, zet maar eens 3 boerderijen per dorp of 6 huizen per straat te koop.
Met kostprijsberekeningen vind hetzelfde mechanisme plaats, men neemt 1 dure ha en berekend vervolgens een kostprijs bijv. per li. Vervolgens rekent men gemakshalve verder met die hoge kostprijs, terwijl de waarde van de overige gronden op papier heel hoog is maar qua financiering die er op zit veel en veel lager. Op papier ontstaat dan ook een laag of zelfs negatief rendement.
Het is eigenlijk een piramidespel in het groot. Echte problemen ontstaan pas bij oplopende rentes, verplichte aflossingen van leningen, verdwijnen van belastingvoordelen, groter aanbod tegen minder kapitaal krachtige vraag, strengere regelgeving m.b.t. boekwaarde van grond op balansen van banken, maar ook werkelijke grondgebondenheid bijv. m.b.t. melkvee.
Conclusie: je moet wel knettergek zijn (juist als ondernemer) om grond te verkopen.
Frits van der Schans,
Bijgeschreven? volgens mij komen de rechten die je krijgt gewoon voor nul op de balans.
Op 1/1/2018 -volgens de huidige planning- krijgen melkveehouders te maken met een stelsel van fosfaatrechten; gebaseerd op de situatie van 2/7/2015. Uitgaande van de waarde van fosfaatrechten waarover momenteel wordt gesproken, wordt daarmee meer dan 15 miljard aan waarde 'bijgeschreven'. Daarmee zijn (vrijwel) alle melkveehouders miljonair, maar verandert er niets aan het inkomen. Wel heeft de bank meer zekerheden, is er meer waarde bij bedrijfsovername en meer geld bij bedrijfsbeëindiging om ruzie over te maken.
Jur #26. Ik weet niet waar je dat op baseert, er bestaan verschillende interpretaties en er is ook het fiscale begrip. Niet kunnen verkopen komt maar zelden voor. Gedeeld eigendom bijvoorbeeld of onduidelijkheid rond verkrijging of voorwaarden aan vererving.
Kerkgenootschappen of natuurorganisaties hebben vermogen in de dode hand. Dat wil niet zeggen dat ze niet zouden kunnen verkopen en soms doen ze dat ook. Maar de intentie is om niet te verkopen voor zeer lange tijd. Dat zie je bij boeren ook. Zo hebben we in zeeland verschillende oude boerderijen die al sinds de negentiende eeuw in bezit zijn van het Franse Leger des Heils. Zal daar wel op de balans staan maar niemand maakt zich druk over de stille reserve. Over de cashflow (pacht) wel. Dat is "levend geld" en is nodig voor onderhoud. Het vermogen kan nog eeuwen in bezit blijven. Je kunt dat kwantificeren maar de waarde van iets is theoretisch als het de komende eeuwen niet te koop komt
Kan het verkocht worden? Jazeker. Maar de Fransen verkopen niet.
#29 Piet, #11 is niet te ingewikkeld maar er mist de inflatie impact.
Ik meen dat bij die hoge rentepercentages ook een hoge inflatie hoorde..? #jaren80.
Hoge inflatie is geweldig als je (veel) schulden hebt. Je ziet ze harder slinken door (hoge) inflatie soms dan door aflossing per jaar. Rente is gewoon een liquiditeit kwestie en daarmee een rendementsvraagstuk: Heb je genoeg verdiend om de rente te betalen.
Ter verduidelijking op #16 .
Ik had als eerste zin staan in bijdrage #14 : Dat belasting betalen voortkomt uit winst/vermogen en niet uit verliezen. Echter toen ik mijn bijdrage terug las na typen alvorens te plaatsen heb ik die zin verwijderd. Motivatie: soms ligt erfrecht belasting best wel gevoelig.
Ik klaag niet Henric, sorry als ik die suggestie heb gewekt. Ik sluit aan in het rijtje van #23: Verzin een list, fiscalist.