Nederlands producten als kippenvlees, broedeieren en eendagskuikens worden op verschillende plekken in de wereld meteen geweerd. Ook staken onderhandelingstrajecten voor toelating van Nederlandse pluimveeproducten. Dat meldt Boerderij. De lobby voor toegang van broedeieren en eendagskuikens tot de Chinese markt, staat opeens op koud ijs. Hetzelfde geldt voor de heropening van de belangrijke Zuid-Afrikaanse markt voor pluimveevlees, die nu langer op zich laat wachten.

Gisteren werd duidelijk dat Japan en Zuid-Korea voorlopig geen fokmateriaal of eendagskuikens en broedeieren uit Nederland meer importeren. Zuid-Korea kocht eerder dit jaar een belangrijk volume broedeieren en eendagskuikens in Nederland.

Volgens Anton Butijn, voorzitter van de Centrale Organisatie Broedeieren en Kuikens, zullen nog meer landen Nederlandse producten gaan weigeren.

Doorgaans blijven niet-EU markten een half jaar gesloten door dergelijke voorvallen. De afzet kan nauwelijks rendabele alternatieve wegen vinden, zodat ondernemers grote risico's lopen. "Elke week een miljoen euro schade is nog niks", aldus de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie, Nepluvi, in Distrifood.
Vogelgriep is in Nederland een inmiddels structureel terugkerend fenomeen.
Dit artikel afdrukken