Darmirritatie
De dunne darm is bekleed met ‘darmvilli’, vingervormig weefsel dat vitaminen, mineralen en suikers uit ons voedsel absorbeert. Bij mensen met coeliakie irriteren gluten het slijmvlies van de dunne darm. Hierdoor zwellen de villi op en blijft er maar weinig oppervlakte over om voedingsstoffen op te nemen. Gluten zijn eiwitten die in tarwesoorten voorkomen. Ze zijn verwerkt in veel kant-en-klare producten.
Kwaliteit van leven
Er zijn twee 'families' gluteneiwitten: gliadine en glutanine. Vooral gliadine zorgt bij mensen voor problemen. “Het supplement bindt met de gluten in de maag”, zegt dr. Hoon Sunwoo, de ontwikkelaar van het supplement. "Het beperkt de schade die gliadine kan veroorzaken. Wij hopen dat dit supplement de kwaliteit van leven zal verbeteren voor mensen met coeliakie en glutenintolerantie.” Een vriend met coeliakie inspireerde Sunwoo tot het bedenken van het supplement. Het supplement is gemaakt uit de antilichamen in eidooiers die het gliadine met een laagje bedekken. Dit moet de absorptie blokkeren waardoor de gluten makkelijker zouden kunnen passeren zonder de darm te irriteren.
Op z’n vroegst in 2018 op de markt
De eerste tests zijn dit jaar voorzien. Als alles goed gaat, zou het supplement in Canada in 2018 op de markt kunnen komen. De eerste commerciële partners hebben zich al aangemeld, weet de Daily Mail.
Fotocredits: ‘Coeliac path’, Samir via Wikimedia Commons
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Eens met Fred: onzinnig, slecht opgebouwd en zoals Fred zegt, foute gedachten gang: onzin!
@ 5
in het press news staat "The next step is an efficacy trial, slated to happen within the next year. Following that, the supplement could be available within three years"
maw er is nog niet eens een onderzoek naar effectiviteit gedaan maar de het nieuws dat dit werkt is nu al uit.
Gebaseerd op wat ik lees en wat er bekend is zeg IK: ONZINNIG!
Dat dit zo uitgaat vanuit een universiteitspersdienst is voor mij onbegrijpelijk!
Fred, hoe krijgt deze man - niettemin een wetenschapper - zijn claims dan toch rond?
Een sprookje te mooi om waar te zijn!
In de maag ontstaat geen coeliacie. Dat manifesteert zich in de dunne darm
Als dit supplement zoals gezegd wordt in de maag met gluten completeert wordt het daarna in de dunne darm gewoon weer geheel uitklaar gehaald door de verteringsenzymen en komen de gliadine epitopen- uit het gluten tijdens de eiwit vertering gewoon vrij
Helaas weer een wetenschapper die nu de "markt rijp is" voor antiglutenproducten, zonder dat er data van humaan onderzoek is, al snel roept het ei van Columbus te hebben en daarmee vele coeliacie patiënten valse hoop geeft.
Zou verboden moeten worden...
Volgens mij hoef je echt niet meer stad en alnd af te stropen om glutenvrije producten te vinden, er is bij veel supers al genoeg te vinden, er zijn kookboeken, er zijn natuurwinkels zat die glutenvrije producten verkopen en niet meer 1 over 1 stad verdeeld, er is op internet zat te vinden. Het is echt niet meer zoals 10-20 jaar geleden dat men wel stad en land af moest. En om een dergelijke aandoening nou weer met een pil te moeten oplossen zoadat je een biertje kan drinken? Dan drink je maar geen bier, is ook nog eens slecht voor je gewicht en bloeddruk. Het gemis van 'een biertje' vind ik niet opwegen tegen je gezondheid.