Wetenschappers van de University of Alberta ontwikkelden een voedingssupplement op basis van eidooier. Het zou mensen met coeliakie ­(glutenintolerantie) onbezorgd kunnen laten genieten van voedsel dat ze normaal gesproken moeten vermijden.

Darmirritatie
De dunne darm is bekleed met ‘darmvilli’, vingervormig weefsel dat vitaminen, mineralen en suikers uit ons voedsel absorbeert. Bij mensen met coeliakie irriteren gluten het slijmvlies van de dunne darm. Hierdoor zwellen de villi op en blijft er maar weinig oppervlakte over om voedingsstoffen op te nemen. Gluten zijn eiwitten die in tarwesoorten voorkomen. Ze zijn verwerkt in veel kant-en-klare producten.

Kwaliteit van leven
Er zijn twee 'families' gluteneiwitten: gliadine en glutanine. Vooral gliadine zorgt bij mensen voor problemen. “Het supplement bindt met de gluten in de maag”, zegt dr. Hoon Sunwoo, de ontwikkelaar van het supplement. "Het beperkt de schade die gliadine kan veroorzaken. Wij hopen dat dit supplement de kwaliteit van leven zal verbeteren voor mensen met coeliakie en glutenintolerantie.” Een vriend met coeliakie inspireerde Sunwoo tot het bedenken van het supplement. Het supplement is gemaakt uit de antilichamen in eidooiers die het gliadine met een laagje bedekken. Dit moet de absorptie blokkeren waardoor de gluten makkelijker zouden kunnen passeren zonder de darm te irriteren.

Op z’n vroegst in 2018 op de markt
De eerste tests zijn dit jaar voorzien. Als alles goed gaat, zou het supplement in Canada in 2018 op de markt kunnen komen. De eerste commerciële partners hebben zich al aangemeld, weet de Daily Mail.

Fotocredits: ‘Coeliac path’, Samir via Wikimedia Commons
Dit artikel afdrukken