Een glutenvrij eetpatroon verlaagt niet het risico op hart- en vaatziekten. De kans is groter dat glutenvrij eten juist een vergroot risico oplevert voor de hartgezondheid door een gebrek aan volle granen, vezels en vitamines in de voeding. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers na een studie onder 65.000 mannen en 45.000 vrouwen. De onderzoekers analyseerden de gegevens over hun eetpatroon over een periode van 26 jaar. Ze vonden geen relatie tussen de gluteninname en het risico op hart- en vaatziekten. Verdere analyse van de gegevens bracht naar voren dat mensen met een glutenvrij eetpatroon minder volle granen consumeren, die juist geassocieerd zijn met een verlaagd risico op hart- en vaatziekten.
Gluten-Free Diet Doesn't Protect Against Heart Disease
Lees ook
-
2
+Australische coeliakie-lijders kunnen maar beter niet uit eten gaan 31 mei 2018
-
0
+Hé, het is coeliakie-week! 17 mei 2018
-
1
+‘Glutenvrij dieet geeft groter risico op obesitas’ 14 mei 2017
-
0
+‘Eet niet glutenvrij als het niet nodig is’ 3 mei 2017
- 0 ‘Meer zware metalen in bloed door glutenvrij dieet’ 14 feb 2017
Ook het Voedingscentrum schaart zich in een reactie achter de uitkomsten van dit onderzoek. De uitkomsten sluiten aan op de adviezen van het Voedingscentrum; eet voldoende volkoren producten en volg alleen een glutenvrij dieet als de diagnose coeliakie is gesteld.