Ook mensen die geen medische reden hebben om gluten te mijden, kiezen voor glutenvrij eten. Dit kan nadelig uitpakken in plaats van gezondheidsbevorderend. Zeker bij kinderen wegen de nadelen vaak niet op tegen de voordelen.
De stijging van het aantal mensen met coeliakie of glutenallergie staat niet in verhouding tot de groei van de glutenvrije voedingsindustrie. Het overgrote deel van de glutenvrije producten wordt gekocht door mensen die geen medische noodzaak hebben om glutenvrij te eten.
De redenen om glutenvrij te gaan eten, zijn niet altijd duidelijk. Een studie uit 2015 rapporteerde dat van de 1500 Amerikanen die glutenvrij aten, 35% eigenlijk niet wist waarom ze dat deden. 26% zag glutenvrije producten als een gezondere optie en 19% gaf darmgezondheid als reden aan.
Sommige ouders zetten hun kinderen op een glutenvrij dieet omdat ze denken dat dit gezonder is. Volgens Norelle Reily, expert in coeliakie van het Columbia University Medical Center wegen de nadelen hiervan niet op tegen de voordelen. In het tijdschrift Journal of Pediatrics publiceert zij een artikel waarin ze een aantal punten benoemt die ouders moeten weten voor ze hun kind glutenvrij laten eten.
Gluten komen van nature voor in tarwe, rogge en gerst en worden ook vaak gebruikt in bewerkt voedsel. Voor kinderen en volwassenen met coeliakie zijn deze gluten schadelijk, maar voor mensen die geen coeliakie of glutenallergie hebben, leiden gluten niet tot problemen. Voor mensen zonder medische noodzaak heeft een glutenvrij dieet geen aangetoonde voordelen.
Glutenvrij is niet gezonder. Vervangers bevatten vaak meer vet, suiker en calorieën dan de oorspronkelijke variant met gluten. Glutenvrije producten als ontbijtgranen en brood bevatten ook niet dezelfde (toegevoegde) nutriënten. Een glutenvrij dieet bevat bovendien over het algemeen weinig vezels, die juist belangrijk zijn voor de darmgezondheid. Vaak krijgen kinderen door een glutenvrij dieet last van constipatie.
Ook kan de toenemende consumptie van rijst, een van nature glutenvrij product, ervoor zorgen dat kinderen teveel arsenicum binnen krijgen. Om te zorgen dat kinderen toch voldoende nutriënten binnenkrijgen in een glutenvrij dieet is het volgens Reily veiliger en gezonder om dit met hulp van een diëtist te doen.
Andere overwegingen
Ouders zijn vaak de eersten die ontdekken dat een kind problemen met gluten heeft. Als de ouders uit eigen beweging het kind glutenvrij laten eten, is het vervolgens voor artsen moeilijker vast te stellen of een kind inderdaad coeliakie of glutenallergie heeft. Ouders doen er bij vermoedens van glutenallergie goed aan om eerst een arts te bezoeken.
Tot slot is een belangrijk punt van overweging dat een glutenvrij dieet duur is en sociaal beperkend. Bij veel kinderactiviteiten, zoals verjaardagsfeestjes en schoolreisjes, wordt ook gegeten. Als het noodzakelijk is voor een kind kunnen ouders, school en artsen het makkelijker maken voor het kind, maar glutenvrij eten blijft ingewikkeld en beperkend. Sommige kinderen met een glutenvrij dieet rapporteren een achteruitgang in hun kwaliteit van leven.
Educatie
Volgens Reily is het belangrijk dat ouders deze punten mee laten wegen als ze hun kind glutenvrij willen laten eten. Gezondheidsprofessionals spelen een belangrijke rol om ouders deze overwegingen mee te geven. “Als ouders zelf glutenvrij willen eten, is dat hun keus. Maar er zijn belangrijke redenen om extra goed na te denken voordat je het oplegt aan een kind,” aldus Reily.
Dit artikel afdrukken
Als ouders zelf glutenvrij willen eten, is dat hun keus. Maar er zijn belangrijke redenen om extra goed na te denken voordat je het oplegt aan een kindGezonder?
De redenen om glutenvrij te gaan eten, zijn niet altijd duidelijk. Een studie uit 2015 rapporteerde dat van de 1500 Amerikanen die glutenvrij aten, 35% eigenlijk niet wist waarom ze dat deden. 26% zag glutenvrije producten als een gezondere optie en 19% gaf darmgezondheid als reden aan.
Sommige ouders zetten hun kinderen op een glutenvrij dieet omdat ze denken dat dit gezonder is. Volgens Norelle Reily, expert in coeliakie van het Columbia University Medical Center wegen de nadelen hiervan niet op tegen de voordelen. In het tijdschrift Journal of Pediatrics publiceert zij een artikel waarin ze een aantal punten benoemt die ouders moeten weten voor ze hun kind glutenvrij laten eten.
Glutenvrij is niet gezonder. Vervangers bevatten vaak meer vet, suiker en calorieën dan de oorspronkelijke variant met glutenNutriënten
Gluten komen van nature voor in tarwe, rogge en gerst en worden ook vaak gebruikt in bewerkt voedsel. Voor kinderen en volwassenen met coeliakie zijn deze gluten schadelijk, maar voor mensen die geen coeliakie of glutenallergie hebben, leiden gluten niet tot problemen. Voor mensen zonder medische noodzaak heeft een glutenvrij dieet geen aangetoonde voordelen.
Glutenvrij is niet gezonder. Vervangers bevatten vaak meer vet, suiker en calorieën dan de oorspronkelijke variant met gluten. Glutenvrije producten als ontbijtgranen en brood bevatten ook niet dezelfde (toegevoegde) nutriënten. Een glutenvrij dieet bevat bovendien over het algemeen weinig vezels, die juist belangrijk zijn voor de darmgezondheid. Vaak krijgen kinderen door een glutenvrij dieet last van constipatie.
Ook kan de toenemende consumptie van rijst, een van nature glutenvrij product, ervoor zorgen dat kinderen teveel arsenicum binnen krijgen. Om te zorgen dat kinderen toch voldoende nutriënten binnenkrijgen in een glutenvrij dieet is het volgens Reily veiliger en gezonder om dit met hulp van een diëtist te doen.
Andere overwegingen
Ouders zijn vaak de eersten die ontdekken dat een kind problemen met gluten heeft. Als de ouders uit eigen beweging het kind glutenvrij laten eten, is het vervolgens voor artsen moeilijker vast te stellen of een kind inderdaad coeliakie of glutenallergie heeft. Ouders doen er bij vermoedens van glutenallergie goed aan om eerst een arts te bezoeken.
Tot slot is een belangrijk punt van overweging dat een glutenvrij dieet duur is en sociaal beperkend. Bij veel kinderactiviteiten, zoals verjaardagsfeestjes en schoolreisjes, wordt ook gegeten. Als het noodzakelijk is voor een kind kunnen ouders, school en artsen het makkelijker maken voor het kind, maar glutenvrij eten blijft ingewikkeld en beperkend. Sommige kinderen met een glutenvrij dieet rapporteren een achteruitgang in hun kwaliteit van leven.
Educatie
Volgens Reily is het belangrijk dat ouders deze punten mee laten wegen als ze hun kind glutenvrij willen laten eten. Gezondheidsprofessionals spelen een belangrijke rol om ouders deze overwegingen mee te geven. “Als ouders zelf glutenvrij willen eten, is dat hun keus. Maar er zijn belangrijke redenen om extra goed na te denken voordat je het oplegt aan een kind,” aldus Reily.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Wat mij betreft zit de crux in het woord : "producten". Moet je wel een "product" willen eten, glutenvrij of niet glutenvrij?
Geef mij maar gewoon lekker voedsel, zo vers mogelijk, niet uit een fabriek.
Voor mensen met coeliakie of mensen die glutenvrij willen eten, zijn er volop gezonde mogelijkheden, zonder die dure, onsmakelijke en waarschijnlijk niet zo gezonde "producten".
prima bijdrage!
Klopt Wendeline. Het gaat over de hype, niet over medische noodzaak.
Je kan het 'glutenvrij' uit de kop weglaten, en dan staat er nog steeds een waarheid als een koe.
Het punt is dat 'glutenvrij' eten eigenlijk gewoon een heel ander dieet is. Het kan veel gezonder zijn, maar ook minder gezond. Vegetarisch gaan eten is ook niet 'gewoon vlees weglaten'; komen toch veel mensen in mijn omgeving van op terug. Louter glutenvrije vervangers vinden voor spul met gluten is geen goed idee. Dáár zit de denkfout. Dan is het zeker goed om eens met een diëtist te overleggen hoe je dan eet. En dan wel een diëtist vinden die meedenkt (mijn ervaring was met een diëtist die het allemaal maar belachelijk vond en mij het liefste het brood in de strot wilde drukken). Geen brood eten an sich kan vele malen gezonder zijn dan wel brood eten, afhankelijk van wat men eet. Van 4x bruine broodjes met chocopasta en marmelade bij het ontbijt en lunch wordt een stilzittende scholier/student/werkende ook niet gezonder van, en dat is een heel normale lunch als ik zo om mij heen kijk. Een broodmaaltijd vervangen voor een salade met vis en ei met een banaantje toe is alweer een heel ander verhaal. Dan is het wel goed om heel anders over voeding na te gaan denken. Even makkelijk glutenvrij schiet niet op inderdaad, als je niet perse coeliakie hebt.